Världen: Så bra är Zlatan

1 av 2
FOTBOLL

Om bara några år kan Zlatan Ibrahimovic anses som världens bäste anfallare. Det säger flera experter på några av världens mest ansedda fotbollstidningar.

Sportbladet har bett tio fotbollsexperter från världens alla hörn att ta ut sin tio-i-topp-lista över världens bästa anfallare just nu. De får också kommentera sin lista (1) och sia om Zlatans chanser att bli världens bäste anfallare (2). Samma uppgift har nio svenska experter fått.

Här är deras svar:

Thijs Slegers

(Voetbal International, Holland)

1. Zlatan Ibrahimovic

2. Arjen Robben

3. Robinho

4. Andrej Sjevtjenko

5. Thierry Henry

6. Ruud van Nistelrooy

7. Ronaldo

8. Samuel Eto'o

9. Adriano

10. Alberto Gilardino

- Kriteriet på min ranking är hur bra spelarna är just nu, det finns ingen som lever på gamla meriter. Sen handlar det om hur viktig spelaren är för sitt lag. Zlatan har visat att hur viktig han är i Juventus. Och hans insatser har varit helt avgörande för att Sverige tog sig till VM, precis som Arjen Robbens har varit helt avgörande för att Holland gjorde detsamma.

- Se ovan.

Mike Bersiks

(The Star, Sydafrika)

1. Adriano

2. Thierry Henry

3. Andrej Sjevtjenko

4. Robinho

5. Ronaldo

6. Ruud van Nistelrooy

7. Samuel Eto'o

8. Roy Makaay

9. Francesco Totti

10. Alan Shearer

- Det här är de bästa killarna jag har sett i alla fall. En anfallare ska kunna göra mål, och alla spelare på listan är dödligt giftiga.

- Ja, Zlatan kan bli nummer ett. Det finns ingen anledning till att han inte skulle kunna bli det. Han är inte med på topp 10-listan eftersom han inte är nummer ett i sin klubb, både Trezeguet och Del Piero är före i Juventus just nu.

Vincent Deluc

(L"Equipe, Frankrike)

1. Ronaldo

2. Thierry Henry

3. Adriano

4. Andrej Sjevtjenko

5. Zlatan Ibrahimovic

6. Didier Drogba

7. Wayne Rooney

8. Samuel Eto'o

9. David Trezeguet

10. Ruud van Nistelrooy

- Gamle Ronaldo är fortfarande nummer ett i mina ögon. Även om han inte är fit och väger lite för mycket är han helt fantastisk på de sista 25 meterna.

- Visst kan Zlatan bli bäst, om två år tror jag att han och Sjevtjenko gör upp om den titeln. Han har växt otroligt i Juventus, och är en spelare som kan göra det själv. Det är därför han är högre upp än Trezeguet, han kan det inte.

Rodrigo Bueno

(Folha de Sao Paulo, Brasilien)

1. Andrej Sjevtjenko

2. Adriano

3. Ruud van Nistelrooy

4. Robinho

5. Didier Drogba

6. Arjen Robben

7. Ronaldo

8. Thierry Henry

9. Samuel Eto'o

10. Wayne Rooney

- Min tanke är att plocka ut dem som är bäst i detta ögonblick. I Brasilien har vi ett uttryck: "futebol é momento", en spelare är aldrig någonting annat än det han presterar i detta nu.

- Det blir svårt. Han är bra, men det finns många bättre. Ett problem är att han är svensk, det gör att han alltid måste bevisa mycket mer än spelare från till exempel Brasilien eller Frankrike.

Juan Pablo Mendez

(Olé, Argentina)

1. Ronaldo

2. Andrej Sjevtjenko

3. Ruud van Nistelrooy

4. Samuel Eto'o

5. Adriano

6. Hernan Crespo

7. Obafemi Martins

8. David Trezeguet

9. Zlatan Ibrahimovic

10. Diego Forlan

- Trots att Ronaldo har haft skadeproblem är han den bäste anfallaren. Ronaldinho är bästa spelaren om jag får bestämma, men jag ser honom inte som en anfallare.

- Nej, jag tror inte att Zlatan kan bli bäst. Hade han spelat i Brasilien, Argentina eller Tyskland hade han nog det. Men Sverige är inget lag som slåss om VM-titeln och då är det svårt.

James Mulligan

(Japan Times, Japan)

1. Thierry Henry

2. Adriano

3. Ronaldinho

4. Ruud van Nistelrooy

5. Wayne Rooney

6. Zlatan Ibrahimovic

7. Hernan Crespo

8. David Trezeguet

9. Roy Makaay

10. Alvaro Recoba

- Henry är tveklöst världens bästa spelare, även om han inte är någon klassisk striker. Men hans mångsidighet gör att han hamnar högst upp. Adriano vinner mot Ronaldinho på målfoto, lille Ron har inte varit i sitt esse på sistone.

- Jag sätter Zlatan sexa. Han har grym teknik för att vara så stor och är kanske världens bäste dribbler. Men jag tror inte att han har det där lilla extra som gör honom bäst.

Walter Straten

(Fotbollsexpert på Bild, Tyskland)

1. Thierry Henry

2. Ronaldo

3. Andrej Sjevtjenko

4. van Nistelrooy/Didier Drogba

5. Raúl

6. Adriano

7. Zlatan Ibrahimovic

8. Eto'o

9. Wayne Rooney

10. Roy Makaay

- Thiery Henry toppar min lista, det finns ingen annan forward i världen som kan spela så tekniskt säkert i ett så högt tempo. Han är världens elegantaste forward.

- Jag anser att Zlatan är en stark dribblare som kan skjuta bra med båda fötterna. Han är målfarlig ur alla lägen och under Fabio Capello har han redan utvecklat sitt tålamod betydligt. Han kan bli en av världens tre bästa spelare.

Derek McGregor

(The Sun i Skottland)

1. Ronaldinho

2. Thierry Henry

3. Andrej Sjevtjenko

4. Samuel Eto'o

5. Didier Drogba

6. Raúl

7. Roy Makaay

8. Adriano

9. Michael Owen

10. Hernan Crespo

- Jag skulle gärna ha med Henrik Larsson på den här listan. Men han har inte spelat så mycket på senaste tiden. Han är en enormt bra fotbollsspelare. Däremot har (Zlatan) Ibrahimovic visat för lite.

- Det är en spelare i världsklass, men det är tveksamt om han kommer att bli världens bästa anfallare. Han har talang, men det finns väldigt många bra spelare och det krävs oerhört mycket för att bli bäst.

Guido Guida, Paolo Avanti

(La Gazzetta dello Sport, Italien)

1. Andrej Sjevtjenko

2. Thierry Henry

3. Zlatan Ibrahimovic

4. Adriano

5. Ruud Van Nistelrooy

6. Francesco Totti

7. Ronaldo

8. Raúl

9. David Trezeguet

10. Michael Owen

- Sjevtjenko är en målmaskin, snabb och med komplett teknik. Henry har också den unika snabbheten och tekniken i förening medan Zlatan är en världsunik mix av styrka och teknik.

- Zlatan är yngre än de två som är före honom. Men Adriano har nog mindre kvar att förbättra för att bli etta. Så det är möjligt för Zlatan, men inte troligt.

Henry Winter

(Daily Telegraph, England)

1) Thierry Henry

2) Wayne Rooney

3) Adriano

4) Andrej Sjevtjenko

5) Ronaldinho

6) Zlatan Ibrahimovic

7) Samuel Eto'o

8) Robinho

9) Messi

10) Ruud van Nistelrooy

- En fantastisk samling spelare... jag längtar mig sjuk efter VM när de här gossarna ska göra upp. Synd att inte Eto'o är med där. Den inbördes ordningen kan alltid diskuteras, men jag håller Henry högst.

- Zlatan är skicklig nog för att utmana om förstaplatsen, han är mer disciplinerad nu och har dessutom blivit en bättre lagspelare. Kanske gör bristen på snabbhet att han får svårt att bli den absolut bäste.

Thomas Nordahl

(Expertkommentator)

1. Ronaldinho

2. Andrej Sjevtjenko

3. Thierry Henry

4. Didier Drogba

5. Adriano

6. Ronaldo

7. Ruud van Nistelrooy

8. Samuel Eto'o

9. Zlatan Ibrahimovic

10. Raúl

- Den som är tveksam på den här listan är väl Raúl, men det är en gammal favorit så han måste vara med. Annars har jag valt spelare som är något extra, antingen tekniker eller målskyttar. Att Zlatan är så långt ner på listan beror på att han måste visa mer.

- Absolut, han har både talangen och förutsättningarna för att bli bäst. Spelar han bra i Champions League och sedan gör ett bra VM kan han vara bäst i världen redan om ett år. Men han måste börja leverera.

Pelle Blohm

(Expertkommentator)

1. Ronaldinho

2. Didier Drogba

3. Samuel Eto'o

4. Zlatan Ibrahimovic

5. Adriano

6. Andrej Sjevtjenko

7. David Trezeguet

8. Ronaldo

9. Ruud van Nistelrooy

10. Wayne Rooney

- En anfallare ska kunna mer än att bara göra mål. En spelare som Ronaldinho är grovjobbare, framspelare, frisparksskytt och målskytt i ett. Sedan kan man ju tycka att en spelare som (Thierry) Henry ska vara med, men han har varit skadad och inte lyckats i de stora matcherna.

- Det kan han absolut bli, men han har mycket att förbättra. Vi har en förmåga att bara se det positiva i honom, men han har mycket som måste förbättras. Han faller ofta tillbaka till att överarbeta situationer.

Glenn Hysén

(Expertkommentator)

1. Thierry Henry

2. Ronaldinho

3. Didier Drogba

4. Andrej Sjevtjenko

5. Samuel Eto'o

6. Adriano

7. Zlatan Ibrahimovic

8. Pauleta

9. David Trezeguet

10. Dado Prso

- De första fem spelarna är outstanding. Henrys comeback med två mål direkt visar ju vilken enorm spelare han är. Men jag blev också enormt imponerad av Prso i Sveriges bortamatch mot Kroatien. Pauleta är med på listan på grund av sitt målsinne.

- Han är helt klart på väg uppåt på den här listan, och med den inställningen han har kan han absolut bli bäst. Det kan låta som en klyscha, men han behöver bli jämnare och höja sin lägstanivå. Han kommer att vara som bäst när han är 25.

Ola Andersson

(Expertkommentator)

1. Ronaldinho

2. Zlatan Ibrahimovic

3. Didier Drogba

4. Andrej Sjevtjenko

5. Samuel Eto'o

6. Thierry Henry

7. Adriano

8. Wayne Rooney

9. Ronaldo

10. David Trezeguet

- Det är väl lite en känsla av patriotism som jag valt Zlatan så tidigt på listan. Men en anfallare ska inte bara göra mål. Det handlar även om att spela fram och att störa och dra på sig bevakning för att öppna ytor åt andra spelare. Sedan kan ju egentligen alla spelare på listan utom Trezeguet göra mål i princip helt på egen hand.

- Självklart. Det är ungefär samma känsla över honom som det var för Ronaldinho innan han slog igenom: ge dem bara bollen i varje anfall så händer det alltid något.

Erik Niva

(Sportbladet)

1. Ronaldinho

2. Thierry Henry

3. Didier Drogba

4. Andrej Sjevtjenko

5. Wayne Rooney

6. Ruud van Nistelrooy

7. Samuel Eto'o

8. Zlatan Ibrahimovic

9. Adriano

10. Ronaldo

- Fan vet om Ronaldinho egentligen är anfallare, men om han nu kvalar in på listan är han ju etta. Annars handlar mycket om form. Drogba ligger lite högre än sin snittposition just nu, Adriano lite lägre.

- Han kommer helt klart att gå under den benämningen under perioder av sin karriär. Om man tittar på listan har ju alla andra kallats för världens bästa - åtminstone i sina hemländer. Säkra besked och definitiva svar försvinner ju någonstans i avvägningen mellan övergående formkurvor och bestående klass.

Simon Bank

(Sportbladet)

1. Andrej Sjevtjenko

2. Ronaldinho

3. Thierry Henry

4. Samuel Eto'o

5. Didier Drogba

6. Adriano

7. Zlatan Ibrahimovic

8. Wayne Rooney

9. Ronaldo

10. Ruud Van Nistelrooy

- Jag har problem med Ronaldinho, som inte är en renodlad anfallare. Det bär emot att kalla en spelare som gör under tio mål per säsong för "världens bäste anfallare". Även om han är bäst. Sista namnet jag strök? Arjen Robben. Lite av samma skäl.

- Tveklöst. Kanske är han det redan. För mig handlar det bara om att han ska lyckas fullt ut på någon av de största scenerna först. Ett mästerskap, Champions League?

Jennifer Wegerup

(Sportbladet)

1. Andrej Sjevtjenko

2. Thierry Henry

3. Adriano

4. Samuel Eto'o

5. Ronaldo

6. Zlatan Ibrahimovic

7. Wayne Rooney

8. Ruud van Nistelrooy

9. Raúl

10. Hernan Crespo

- Ukrainaren är en man som avgör matcher med sin unika målkänsla. Henry är en så läcker bollkonstnär att man kan gråta, om en lite nonchalant ibland. Under är konkurrensen hård och man ska komma ihåg att det är lättare att topprestera när man tillhör ett storlag.

- Absolut. Att han bara gjort ett enda mål i serie A hittills tar ner honom en bit på listan för tillfället. När han matar in mål och är i ständig topp i skytteligan samtidigt som han gör de avgörande målen, som mot Ungern för Sverige, då först är han nummer ett.

Peter Wennman

(Sportbladet)

1. Ronaldinho

2. Adriano

3. Thierry Henry

4. Wayne Rooney

5. Ronaldo

6. Zlatan Ibrahimovic

7. Andrej Sjevtjenko

8. Samuel Eto'o

9. Roque Santa Cruz

10. Ruud van Nistelrooy

- Eftersom jag får använda Ronaldino som anfallare är valet självklart. Den unge brassen Robinho är en fantastisk talang, men ännu lite för valpig för att platsa här. Föredrar då Bayern Münchens mycket skicklige paraguayan Santa Cruz.

- "Bäst i världen" är ju en smaksak eftersom det beror på vilken spelstil man föredrar. Det är en otrolig skillnad på till exempel Zlatan och Rooney. Men ärligt talat tror jag inte Zlatan blir så mycket bättre än vad han är nu. Det här är hans maximum.

Lasse Sandlin

(Sportbladet)

1. Lionel Messi

2. Ronaldinho

3. Thierry Henry

4. Andrej Sjevtjenko

5. Didier Drogba

6. Adriano

7. Samuel Eto'o

8. Raúl

9. Ronaldo

10. Zlatan Ibrahimovic

- JUST NU handlar det om - och ett bättre anfallsspel än det som Leo Messi visade upp på Nou Camp i lördags är svårt att ens tänka sig. Det var inte Ronaldinho eller tvåmålsskytten Eto'o som drog igång Barca, det var en 18-åring från Argentina, och jag var själv på plats och njöt.

OM HAN KAN? Självklart! Zlatan är ännu bara i början på sin karriär. Men som i alla andra tävlingar räcker det inte med att vara bra. Dom han tävlar emot måste också vara sämre. Alltså: jag tvivlar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A