Rasar mot behandlingen av Rydström

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Henrik Rydström tvingas bort från Kalmar – efter 25 år.

Det får gamla guldhjälten och lagkamraten Tobias Carlsson att ryta ifrån.

– Det är helt sjukt. Otroligt korkat och med jävligt dåliga argument. Det är väldigt många som är besvikna på Kalmar FF, säger han.

Ett kortfattat pressmeddelande sent på söndagskvällen. Sedan var det över för Henrik Rydström. Kalmar FF:s största spelare genom tiderna fick bara ett par månader som huvudtränare innan han avpolletterades. Efter 25 år i KFF står nu Rydström utan en officiell roll i föreningen.

Flera spelare har uttryckt sin vilja att behålla 42-åringen, inklusive Rasmus Elm, och beskedet att sparka Rydström har varit långt ifrån populärt hos supportrarna.

– Det är ganska låg nivå just nu (på ledningen i Kalmar), sa Elm för ett par dagar sedan.

”Så otroligt korkat”

Klubblegendaren Tobias Carlsson var mångårig vapendragare (och nära vän) med Henrik Rydström och en bärande pelare i den upplaga av Kalmar FF som tog SM-guld 2008. När Sportbladet når honom om föreningens beslut att avskeda Rydström är han bekymrad och upprörd.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Rydström fick lämna Kalmar efter 25 år

– Att göra sig av med en sådan som Henrik Rydström är otroligt korkat. Han ÄR ju Kalmar FF. Han har ett otroligt driv, kan klubben utan och innan och en mycket duktig tränare. Han vill göra avtryck och att göra sig av med en sådan otrolig resurs är så märkligt, kortsiktigt och dumt beslut.

Carlsson reagerar på faktumet att styrelse och ledning valt att peta Rydström trots att många spelare ville ha kvar honom som tränare.

– Det sitter ett gäng i styrelse och ledning som inte lyssnar på de som kan mest om fotboll.

Hyllas för ungdomsarbetet

Vad kände du när du fick höra om beslutet?

– Att det var jättekonstigt. Rydström har gjort ett jättebra jobb som assisterande tränare och fick hoppa in som huvudtränare när Nanne blev sjukskriven. Resultaten har inte varit på topp, men prestationerna har varit bra. Ändå får han lämna. Det är helt sjukt. Man kan inte bedöma honom på bara ett par månaders arbete. Han har ju tagit upp så många unga spelare i a-laget och har tillsammans med Jens Nilsson format ungdomarna i akademin, säger Carlsson och fortsätter:

– Det här är så otroligt dumt. Att ta det här beslutet baserad på ett gäng matcher bara, för Henke har ju inte varit huvudansvarig så länge. Jag tänkte att det här skulle vara ett utmärkt tillfälle att låta honom bygga upp laget och få en hel försäsong.

Foto: PONTUS FERNEMAN
Tobias Carlsson i Kalmartröjan 2011

”De har bitit sig i svansen”

Många supportrar är oroliga. Hur ser du på Kalmars framtid?

– KFF kommer alltid bestå, men föreningen blir en profil fattigare och det är väldigt många som är besvikna på Kalmar FF. Man måste vara jävligt rädd om en sån människa som Henke. Det finns ingen annan liknande typ i klubben. I stället blir det en kortsiktigt beslut och jävligt dåliga argument bakom. Det är väl någon eller några i styrelsen som har något annat än KFF:s bästa för ögonen... Eller äh, jag vet inte men det känns ju så, säger Carlsson och avslutar resonemanget:

– Det är bara ett så konstigt beslut. Inte för att Henke är mediekillen som snackar mycket, utan för att han kan fotboll och har det rätta drivet. Han hade varit jätteviktig. Det här är inte bra för KFF – jag tror att de har bitit sig i svansen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM