Örebros hopp att få ett lyft med den nya mattan

FOTBOLL

58 dagar kvar: Sandlins nedräkning till Allsvenskan

ÖREBRO

Det går inte att undvika.

– Man går och sneglar dit bort, säger Stefan Lundin, Örebro SK:s nye tränare, och tittar bort mot de stora kranarna vid läktarbygget utmed Rudbecksgatan men framför allt mot den nya konstgräsplanen.

Efter en månads intensivt mattläggningsarbete är Eyravallens gräs ersatt och nya mattan klar att tas i bruk.

Besiktning i dag, första träning på måndag, premiärmatch mot BK Forward nästa lördag.

Inte så konstigt att ÖSK sätter sitt hopp till konstgräset.

Foto: Örebro tränar på gruset intill Eyravallens nyanlagda konstgräsplan.

Det är fyra–fem minusgrader, stundtals faller lätta snöflingor men inte i sådan mängd att de på något sätt stör den träning vi besöker onsdag eftermiddag.

En träning inte på konstgräs – utan konstgrus...

Man har alltså lagt grus över den gamla konstgräsplanen, och även om jag hör nye målvakten John Alvbåge svära över en felstuds så ser underlaget helt acceptabelt ut.

”Precis som vanligt gräs”

Snart behövs inte längre såna svordomar, ty då ligger det nya spansk-italienska konstgräset och bjuder in till fotboll utan felstudsar.

– Det fina med det här konstgräset, till skillnad mot gamla tiders, är att det efter en tid reser sig igen, sen det blivit tilltrampat. Precis som vanligt gräs, förklarar Stefan Lundin.

Sen årsskiftet har planen lagts ut bit för bit under ett värmetält, åtta–tio meter åt gången, och nu är det bara Skanskas slutbesiktning som återstår.

Tills dess kämpar man på gruset, men tydligt är att man ur en byggarbetsplats kan hämta goda vibrationer.

– Det är positivt bara att se hur fort bygget går, säger Stefan Lundin.

Förändringens vindar har svept fram över Eyravallen under de tre månader som gått sedan allsvenskan avslutades med ÖSK–Örgryte 2 november, och gamle Kronblom hukar därborta under kranarna.

Den gamla träläktaren, i folkmun helt logiskt kallad ”Gamla Trä”, har slaktats och förvandlats till flis hos Frövifors bruk och det är bara att, liksom Dixie Eriksson i ÖSKarens decembernummer, buga sig och säga:

”Frid över den gamla skönhetens minne”.

Istället reser sig nu ett antal kranar för att så småningom, när alla dessa säckar med beteckningen ”720 kilo betong” tömts på sina rätta ställen, ha skapat Nya Eyravallen med plats för uppemot 13 000 åskådare.

I Örebro hoppas man att den nya arenan också ska attrahera Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck så att de förlägger landskampen mot Grekland 20 augusti till Örebro.

ÖSK och Örebro läns Fotbollsförbund har tillsammans sökt att få arrangera matchen för att då kunna ordna en festlig invigning.

Men konkurrensen är hård. Norrköping, Malmö och Helsingborg har också sökt, och eftersom ingen av höstens tre EM-kvalmatcher – San Marino i Göteborg 6 september, Polen borta 10 september och Lettland på Råsunda 11 oktober – går på konstgräs skulle det vara ansvarslöst av Söderberg/Lagerbäck att lägga sista testet på konstgräs; hur modernt och bra det än är...

Nej, mitt tips lyder Norrköping, där Idrottsparken i år fyller 100.

”A great goal” av Oyuga

Största delen av ÖSK:s eftermiddags-träning ägnas åt spel mellan två sjumannalag. En jämn match som Jon Lundblad avgör för laget med gula västar, 8–7.

I det laget ingår även Paul Oyuga, som ser mer än vanligt otymplig ut för dagen. Ändå räknar jag till åtminstone tre mål från kenyanen och åtminstone en gång hör jag Stefan Lundin ropa:

– A great goal!

Oyuga, vars far nyligen avled, har just kommit tillbaka efter två veckor i Kenya, och ännu har han inte skrivit på för närkingarna.

Tränarduon Stefan Lundin – Per Olsson räknar ändå med Oyuga som en av fyra anfallare; ”Boniek” Maruti, Jon Lundblad och höstens fynd Herrish Kuhi de tre övriga.

Just nu kör ÖSK nio pass i veckan, varav fem pass på plan. I princip styrketräning förmiddagar och spelövningar eftermiddagar.

Men denna eftermiddag ser jag ÖSK:s just nu ende svenske landslagsman Patrik Anttonen – uttagen till Thailand – tillsammans med ytterligare några ÖSK-spelare – dra sig in i Örebro KK:s gym i huset intill.

Det är där löpband och cykel finns för återhämtning och styrketräning.

– Överhuvudtaget har vi det jättebra förspänt med så korta avstånd mellan allting, säger Per Olsson, 39, i fjol förstetränare i Gefle IF, men nu handplockad till Örebro av Stefan Lundin, 47, även han med ursprung i Gävle.

Det råder stor förväntan i Örebro. Ändå är vi inte särskilt många som kollar in träningen. Sportbladets utsända plus en pappa med två små söner: Niklas Jälevik med Ante, 7,och Love, 2.

– Det ser bra ut, konstaterar Ante, innan lillebror fryser så mycket, att trion måste ge sig av hemår.

Dom kommer tillbaka. Säkert. Till konstgräset.

Fakta/Örebro SK

Lördag 5 april: Landskrona Bois IFK Göteborg. Mindre än två månader kvar eller 58 dagar till den allsvenska premiären. I dag börjar Sportbladets krönikör Lasse Sandlin sin rundresa under två månader bland de 14 allsvenska fotbollsklubbarna. Första stoppet på Sandlins resa: Örebro där en ny Eyravallen håller på att ta form.

Lars Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM