Silverlaget som är en guldgruva

FOTBOLL

Köpet av Parken har gjort FC Köpenhamn till en storklubb i Europa - när det gäller affärer

FC Köpenhamn - Europas lönsammaste fotbollsklubb.

När storklubbarna inklusive Manchester United minskat i värde har FCK blivit allt starkare.

Bakom framgången ligger Parken - arenan som får svenska klubbkassörer att drömma våta drömmar.

Foto: NORDFOTO
PENGAMASKINEN Det var med köpet av Parken 1998 som FC Köpenhamn la grunden till dagens blomstrande ekonomi. Parken är inte bara dansk fotbolls nationalarena, utan också en arena för konserter. Exempelvis anordnades Melodifestivalen här förra våren.

Soccer Investor gör varje år en värdering av ekonomin hos Europas börsnoterade fotbollsklubbar.

Fjolåret var dystert.

Klubbarna i dom stora ligorna i Spanien, England, Italien och Tyskland tappade i genomsnitt mellan 30 och 50 procent i värde på börsen. Aktienkursen för storklubbar som Roma och Manchester United sjönk med 52 respektive 35 procent.

Bara en enda börsnoterad fotbollsaktie i hela Europa ökade förra året i värde - FC Köpenhamn.

- När vi spelade mot Lazio i Champions League-kvalet i höstas såg många det som en match mellan stora Lazio och lilla Köpenhamn men faktum är att vi är rikare än Lazio. Vårt värde på aktiebörsen är högre, säger Flemming Östergaard, direktören som är högste chef i FC Köpenhamn.

Klubben är värd en halv miljard danska kronor på börsen. Mer än vad dom andra fem börsnoterade danska klubbarna är värda tillsammans.

Bakom FC Köpenhamns ekonomiska succé ligger köpet av den danska nationalarenan Parken 1998.

Arenan har byggts om så att den kan användas till mycket mer än fotboll. Där finns konferensanläggning, restauranger och pubar.

Dessutom har klubben investerat i ett flyttbart tak som gör Parken till Europas största inomhushall med plats för 50 000 åskådare. Förra årets avgjordes Eurovisionschlagerfestivalen där och varje månad hyrs arenan ut för stora pop- och rockkonserter.

Förra säsongen gav Parken intäkter på drygt 100 miljoner danska kronor till FC Köpenhamn.

Det innebär att FCK har ekonomiska muskler i klass med många av klubbarna i de stora fotbollsländerna.

- Om man på sikt ska konkurrera med dom bästa klubbarna i Europa måste ekonomin vara stark. Därför är FC Köpenhamn ett företag i underhållningsbranschen som inte står och faller med intäkterna från fotbollen, säger Flemming Östergaard.

Fyra svenskar finns i FC Köpenhamn. En av dem är tränaren Hans Backe. Han säger att klubben tack vare den goda ekonomin har en särställning i nordisk klubbfotboll.

- Det är ändå så att ekonomin styr fotbollen i dag. Allt blir så mycket lättare när man kan köpa det bästa som finns i landet när någon spelare försvinner till de stora proffsligorna.

I truppen finns ett tiotal spelare med landslagsmeriter. Mest danskar, men också norrmannen Erik Mykland, sydafrikanen Sibusiso Zuma, och de tre svenskarna Tomas Antonelius, Magnus Kihlstedt och Pascal Simpson.

Med hjälp av den goda ekonomin har FC Köpenhamn tagit sig upp till toppen i den danska klubbfotbollen.

Våren 2001 vann man den danska superligan och tillsammans med Bröndby - guldlag i våras - dominerar FCK den inhemska fotbollen fullständigt.

Klyftan mellan de båda topplagen och övriga klubbar ökar för varje säsong.

En av flera som varnar för utvecklingen är Andreas Kraul, sportjournalist på dagstidningen Politiken.

- Det finns en risk att FCK blir så dominerande att man skaffar sig ett monopol på alla bra danska spelare. Ekonomiskt är FCK så överlägset att klubben kan köpa vilka spelare man vill från dom andra klubbarna. Frågan är hur länge Bröndby klarar av att ge dem en match på fotbollsplanen, säger han.

För satsande svenska klubbar har FC Köpenhamn blivit en förebild. Representanter från AIK gjorde ett studiebesök på Parken i slutet av mars. AIK och Djurgården vill ju ta över Råsunda respektive Stadion för att öka sina intäkter.

Samma sak i Göteborg där det finns planer på att bygga en ny arena som ska drivas av IFK och Örgryte.

Hans Backe, med erfarenhet från både Sverige och Danmark, tror att svenska storstadsklubbar kommer att följa FC Köpenhamns exempel.

- Klubbar i Stockholm, Göteborg och kanske Malmö har tillräckligt stora arenor för att göra som FCK. Ekonomin är så viktig att storstadsklubbarna antagligen kommer att ta över mer och mer. Klubbar i mindre städer får allt svårare att vinna några mästerskap.

Men Flemming Östergaard varnar svenska klubbar för att pengarna inte automatiskt börjar strömma in bara för att man tar över sin arena. Han säger att det finns många klubbar som går back på sin arena.

- Om du inte vet att du kan få de nödvändiga arrangemangen eller har de faciliteter som krävs är det bättre att låta bli. Ta en klubb som Ajax till exempel. Deras största problem är att de äger sitt stadion. De förlorar pengar för att de inte klarar av att driva det, säger han.

Ekonomiskt håller FC Köpenhamn hög europeisk klass. Däremot är det en lång väg till europatoppen om man ser till resultaten på fotbollsplanen. Även om FCK var nära att slå ut Lazio i kvalet till Champions League och senare eliminerade Ajax ur Uefacupen.

Men Flemming Östergaard tror att FC Köpenhamn blir att räkna med även i Champions League när TV-bolagen i England, Spanien, Italien och Tyskland tröttnat på att pumpa in pengar i respektive lands fotbollsliga.

Pengar som klubbarna använder för att köpa de bästa spelarna genom att locka med månadslöner på flera miljoner kronor.

- England är ett bra exempel. 99 procent av klubbarna är helt beroende av ersättningen från tv-kanaler eftersom det är de pengarna som betalar spelarnas löner. Vi vet att tv-bolagen i flera länder har problem i dag och det kommer att leda till konkurser i fotbollsklubbar i många länder. Klubbar som inte sköts på ett affärsmässigt sätt, säger han.

För FC Köpenhamn innebär de stora inkomsterna från Parken att man är oberoende av såväl tv-pengar som sportsliga framgångar.

Sådant gillar investerare.

Parken, konserter och tv - så tjänar FCK sina pengar

Efter köpet av Parken heter FC Köpenhamns aktie numera Parken Sport & Entertainment A/S. Klubben eller bolaget ägnar sig åt åtskilligt mer än fotboll:

Thomas Reckmann ([email protected])