Snacka om snedspark...

avHenrik Lundgren

I dag debuterar IFK Göteborgs stjärnskott

Foto: Ett riktigt stjärnskott I går krossade han lagkompisens vindruta. I dag får 19-årige Markus Sandberg fokusera på att krossa motståndet när han gör sin allsvenska debut hemma mot Halmstad.

GÖTEBORG. Han ska ersätta allsvenskans bäste målvakt. I dag gör 19-årige Markus Sandberg debut i högsta serien. För ett IFK Göteborg i kris.

– Det blir en utmaning förstås. Men det hade det varit om vi legat i toppen också, säger han.

Kim Christensen släppte in 12 mål i våras, tredje bäst i allsvenskan. Ändå ligger IFK Göteborg på 13:e plats, bara tre poäng från nedflyttning. Christensen har under sommaren flyttat till FC Köpenhamn, och mellan stolparna står nu Markus Sandberg, en orutinerad 19-åring som bara spelat två tävlingsmatcher för IFK. 2–0 mot Väsby United, och sen 3–4 i cupmatchen mot Kalmar FF i mitten av juni.

Allvarligt talat, trodde du inte att Blåvitt skulle ta in en mer rutinerad målvakt när Christensen såldes?

– Jag visste ju att någon skulle kunna komma in, men samtidigt måste jag ju tro att de ska satsa på mig. Det är ju för det jag spelar fotboll. Och jag kände direkt att det fanns ett visst förtroende för mig från ledningen.

Håkan Mild säger att du har jättepotential.

– Det är skönt med stöd, och det har gett mig råg i ryggen. Jag vet att jag får göra misstag. Nu ska jag bara förvalta chansen som jag har fått.

Blåvitt är känt för att släppa fram unga spelare, men det är kanske lättare att komma fram som ung yttermittfältare än som målvakt. Gör du ett misstag så betyder det så mycket mer?

– Det är en utsatt position, men det är inget jag tänker på.

Det är bättre att inte låtsas om det?

– Haha, precis. Händer det så händer det. Jag kan bara göra mitt bästa. Det kan ju också vara en fördel att komma fram så här och vara okänd. Ingen vet ju vem jag är. Men förhoppningsvis känner de flesta motståndarna till mig när säsongen är över, i positiv mening alltså.

”Bara att slappna av”

Allsvensk debut i dag. Är du nervös?

– Nej, inte nu. Men det kommer nog när jag står där. Fan, allsvensk debut liksom. Men det är bara att slappna av.

Du har haft en av Nordens bästa målvakter framför dig i ett par år nu. Har han lärt dig något?

– Självklart. Både spelmässigt och i fråga om matchförberedelser. Samtidigt har ju alla målvakter sin egen stil. Men Kim är fantastiskt, framförallt i spelet med fötterna.

Vi tittar menande bort mot parkeringen på Kamratgården. Där står Hjalmar Jonssons svarta Blåvittbil – med en krossad framruta. Med träningens sista spark lyckades Sandberg lyfta en volley över det fem meter höga ­nätet bakom målet. Rakt ner på fönsterrutan som sprack.

”Usel träff”

– Usch, det var en riktigt usel volleyträff. Stackars Hjalmar, han hade redan en buckla på bilen efter en annan boll. Nu drar han väl en bakåtpassning upp i krysset på mig mot Halmstad som hämnd.

ARTIKELN HANDLAR OM