Herrlandslaget i fotboll

Presskonferensen med Zlatan – ord för ord

FOTBOLL

AMSTERDAM. Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Amsterdam – för att vinna.

Den svenske lagkaptenen gjorde ingen hemlighet om vad som är Sveriges målsättning inför tisdagens gruppfinal mot Holland.

– Vi är här för att vinna. Punkt slut. Vi är här för att ta tre poäng, sa Ibrahimovic som dessutom gav Hollands förbundskapten Bert van Marwijk en rejäl känga.

Beslutet att skicka hem Nigel de Jong beskrev Zlatan som:

– En löjlig sak...

2001 inledde Zlatan Ibrahimovic sin proffssejour ute i Europa i just Amsterdam och Ajax och när han i dag mötte pressen inför EM-kvalmötet mot Holland på tisdag såg han till att inte trampa några gamla lagkamrater på tårna.

Den holländske förbundskaptenen Bert van Marwijk fick sig däremot en känga.

Presskonferensen inleddes med att Zlatan berättade om sina ömmande ljumskar och känslan i laget inför matchen mot Holland.

– Det har känts bra, jag har haft en överbelastning i högra ljumsken och fått vila tre, fyra dagar innan jag kom hit. Och det var det jag behövde. Jag har tränat två träningar, hoppat över en och det känns bra.

– Man är taggad, så klart. Vi ser fram emot matchen, det har gått lång tid. Vi har kollat matcher men vill spela nu. Alla är taggade, det är en stormatch och vi möter nog favoriterna. Inte bara i gruppen utan även att vinna hela EM.

”Bra minnen härifrån”

Vad betyder det att komma tillbaka till Amsterdam?

– Jag har bra minnen härifrån. Jag var här för en vecka sedan (Ajax-Milan i Champions League) och varje gång man kommer hit så får man positiva minnen. Det var här min karriär började för tio år sedan och det känns som att tiden har gått snabbt. Jag fick uppleva bra stunder här. Vi vann och jag tror att jag lärde mig den fotbollen jag kan i dag.

Vad är din relation till holländsk fotboll?

– Den tilltalar mig. Det är precis så jag vill spela fotboll. Man tänker anfall hela tiden, teknisk fotboll, hålla i bollen. Speciellt i Ajax. Man ska inte bara vinna utan det ska vara elegant också. Det är de bitarna jag lärde mig.

Vad tror du om matchen och om möjligheterna?

– Vi är här för att vinna. Punkt slut. Vi är här för att ta tre poäng. Det är klart att vi ska ha respekt men vi är här för att vi är bra och vi är här för att vinna matchen, ta med oss tre poäng och för att vi vill till EM. Vi har vunnit två matcher och nu möter vi Holland... vi har respekt för dem men det är elva mot elva och vi är här för att vinna, sa Ibrahimovic som förväntar sig en tät och tuff match.

– De spelar hemma och de har fördel med hemmapubliken. Jag tror att det kommer att bli en svår match, en tät match. De vill inte släppa in något, vi vill inte släppa in något. Jag tror båda lagen kommer att anfall, det handlar om att göra minst misstag och det laget som gör minst misstag vinner. Vi ska spela det spelet som Erik vill vi ska spela. Det är bara att fullfölja taktiken och det systemet vi har.

Vilken spelare i Holland är svårast att möta?

– Alla är lika bra. Det är därför de spelar i landslaget. Ingen är svårare än någon annan. Det här är de bästa spelarna. När man går in i en match tänker man inte att den ena är svårare än den andre. Går man förbi första så ska man gå förbi den andre också. Det gäller att fokusera och göra så lite misstag som möjligt.

Hur stor fördel är det för Sverige att ni har fått vila, när Holland har spelat?

– Det är en liten fördel. De har 90 minuter i kroppen men de är professionella spelare som har spelat på den här nivån länge. Det är många matcher man spelar, även i klubblaget, jag tror inte de har några problem med det. Men vi är sugna på att spela match, vi har gått runt och tränat och studerat men jag tror att alla är sugna på att komma ut på planen och spela en tävlingsmatch.

Känns inte speciellt

Har det varit viktigt att vila ljumskarna?

– Mycket. Sista veckan i Milan kunde jag inte träna. Så fort jag gick ut på planen så kändes det som att jag fick kramp i magen. Jag fick stå över träningarna och spela matcherna, sa Ibrahimovic.

På tisdag möter han flera av sina gamla lagkamrater från Ajax-tiden.

En av de mest uppmärksammade incidenterna under den tiden var när Rafael van der Vaart satt och tjurade på läktaren, när Zlatan gjort årets mål i ligan, med det berömda solomålet. Bilderna var ett tydligt bevis på att spelarna inte alls drog jämnt. Men att det skulle kännas speciellt att möta van der Vaart, det viftar Zlatan bort.

Hur ska det bli att möta van der Vaart?

– Det är inget extra speciellt att möta honom. Det är samma sak som att möta Stekelenburg, Sneijder, Heitinga... de jag spelat ihop med. Vi vann tillsammans och jag har inget emot någon av dom. Jag önskar dom all lycka och att de får en fantastisk karriär.

Det har funnits en uppfattning om att man vill stoppa dig så ska man få dig på dåligt humör. Har det varit så och är det fortfarande så?

– Jag tror många har sagt att när man gör mig förbannad, då spelar jag som bäst. Det är bara att köra på.

Så det är bara bra?

– Om jag blir förbannad? Jag har gått förbi det stadiet där jag blir irriterad över småsaker. Det är bara att vara fokuserad. Ibland gör man mindre bra matcher, ibland bättre men... i slutändan handlar det om att vinna. Jag ska göra det som jag är bra på... att vara förbannad och aggressiv på planen? Absolut, det är till min fördel... tro mig.

Vad måste funka för att Sverige ska vinna på tisdag?

– Som jag sade tidigare, det är laget som gör minst misstag som vinner. Spelar vi som vi gjort de senaste matcherna är jag inte det minsta orolig. Vi kan inte gå ut och tänka ”oj, de är bättre än oss”. Vi är minst lika bra som Holland. Det är bara att gå ut och njuta... och spela så som vi ska spela.

Det finns farhågor att Holland kommer att spela fysiskt, ja kanske till och med över gränsen, mot Sverige och bilderna av de näst intill brutala spelet i VM-finalen mot Spanien har etsats sig fast i minnet hos många. Zlatan är inte rädd för det utan försvarar snarare Hollands sätt att spela fotboll.

– Jag vet inte om man kan kritisera ett lag som har gått till VM-final. Jag hade gärna varit i final och spelat hur fult som helst.

Och förbundskapten Bert van Marwijks beslut att peta Nigel de Jong, efter den fula tacklingen på Hatem Ben Arfa för en vecka sedan, det kallade Zlatan för ”löjligt”.

– Jag har inte sett incidenten men det är svårt att säga. De ser på fotbollen på ett annat sätt. Jag tycker alla de bästa spelarna ska vara med och jag tycker bara att det är en löjlig sak. Han tas inte med för att han har gjort en ful sak. Om han gjort det medvetet, vilket jag inte tror för jag känner honom... det är sådant som händer. Det är tuff fotboll i England. Han spelar för sitt lag och är som mig, han gör allt för att vinna. Och sen, att inte ta med honom för det där, då är det nog många spelare som inte skulle få spela fotboll i dag, överhuvudtaget.

”Starka på alla positioner”

Du har haft svårt att ta dig in i matcherna igen, när du blivit ”kall”?

– Jag har utvecklats... men... jag hoppas att jag har avgjort matchen innan jag blivit kall, så att jag slipper komma tillbaka.

Vad har Holland för styrkor och svagheter?

– De är starka på alla positioner. Det är en bra nation vi möter. De yngre jag spelade med har blivit de stora grabbarna i landslaget nu. De är nyckelspelare. Det är ett bra lag överhuvudtaget.

Rafael van der Vaart tippade 2-1 till Holland?

– Jag är här för att vinna, sedan vad vi vinner med... det får vi se, sa Zlatan innan han reste sig upp och lämnade lokalen.

På tisdag får vi – förhoppningsvis – svaret.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Herrlandslaget i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll