Här är världens tre bästa spelare

FOTBOLL

Total Barça-dominans i Guldbollens omröstning

Barcelona dominerar fotbollen fullständigt.

Det syns med all tydlighet i France Football och Fifas omröstning till priset som världens bäste.

Xavi, Andres Iniesta och Leo Messi utsågs i dag till världens tre bästa fotbollsspelare.

Fifa och France Football har i år slagit ihop sina pris och delar den 10 januari ut den gemensamma utmärkelsen Guldbollen till världens bäste spelare. I dag tillkännagavs de tre spelare som toppar omröstningen.

”Spanien ligger före”

Det är total Barcelona-dominans med Xavi, Andres Iniesta och Leo Messi på topp tre. En av dessa tre kommer alltså att få ta emot det prestigefyllda priset den 10 januari.

– Barcelona dominerar den spanska ligan för tillfället. Inte bara den spanska fotbollen dominerar utan även Barcelona. Spansk fotboll har verkligen legat före sedan 2008, säger Fifas generalsekreterare Jerome Valcke till AP.

Andres Iniesta har seglat upp som favorit till priset och redan i går publicerade italienska Gazzetta dello Sport uppgiften att de tre Barcelona-spelarna skulle toppa omröstningen och att Iniesta skulle vinna.

Guardiola nominerad

26-åringen avgjorde VM-finalen när Spanien vann guld i somras och var dessutom med och vann ytterligare en ligatitel med Barcelona. Leo Messi, som har chans att försvara priset från förra året, nämns som Iniestas huvudkonkurrent med klubbkompisen Xavi som en outsider.

En större skräll är det att holländaren Wesley Sneijder alltså redan nu är borta ur racet. 26-åringen var bara en match ifrån en perfekt säsong när han vann allt med klubblaget Inter men förlorade VM-finalen mot nämnda Spanien.

Sneijder får nu istället heja på sin förre coach José Mourinho som är en av de tre bästa i omröstningen till tränarnas pris. Även här är det dock spansk dominans med förbundskapten Vicente del Bosque och Barcelonas Pep Guardiola som övriga på prispallen.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga