Assyriska sörjer sin lagkamrat

avCarina Bergfeldt, Kristoffer Bergström, Björn Jorner, Jessica Balksjö

Superetttan-klubben skakad efter mordet på Eddie Moussa: "Det är en chock”

1 av 3 | Foto: jimmy wixtröm
I sorg Spelare och tränare i Assyriska befinner sig nu vid den syrisk-ortodoxa katedralen St Jakob av Nsibins i Hovsjö för att sörja lagkamraten Eddie Moussa, 26.

Fotbollsmatchen förvandlades till minnesstund.

Här sörjer spelare och ledare i Assyriska sin mördade lagkamrat och vän Eddie Moussa, 26.

– Det känns som att han ska ringa mig när som helst, säger tidigare Assyriska-spelaren Andreas Haddad.

Assyriskas unge stjärna Eddie Moussa, 26, sköts till döds klockan 02.22 på torsdagsmorgonen.

– Jag fick ett samtal tidigt i morse om att något hade hänt. Sedan har det varit många långa timmar av ovisshet innan det bekräftades. Jag finner inga ord. Det är en chock och känns tragiskt. Det är mycket känslor nu, säger klubbchefen Aydin Aho till Aftonbladet.

”Att inte spela var självklart”

Så fort klubben fick besked om Eddie Moussas död kontaktades Svenska fotbollförbundet för att skjuta upp kvällens bortamatch mot Ängelholms FF.

– Att inte spela var ett självklart beslut. Vi sa det när vi ringde fotbollsförbundet, att det här är vår önskan – och vårat krav. Vi hade inte spelat även om de inte hade gått med på det. I stället ska vi samla spelarna, prata om det som har hänt och försöka bearbeta. Vår kraft och energi kommer att gå åt till att stötta familjerna. Både Assyriskafamiljen och hans andra familj, säger Aydin Aho.

”Vår bror, vår son”

Spelarna skulle ha samlats klockan tolv för avresan till Ängelholm. Men i stället för att åka i gemensam trupp till flygplatsen satt spelarna i möte och försökte förstå vad som hänt deras kamrat. I samlad trupp gick de sedan med böjda huvuden till den syrisk-ortodoxa katedralen St Jakob av Nsibins i Hovsjö där det hölls en minnesstund.

– Jag är tom. Han var inte bara en fotbollsspelare, han var vår bror, vår son, vår familj. Fotbollen var så viktig för honom, säger Aydin Aho.

Sörjande spelare

Bland vänner och spelare är sorgen stor. Andreas Haddad, tidigare Assyriska-spelare, var nära vän med Eddie Moussa.

– Eddie och jag var bra vänner i tio år, kanske bästa vänner. Vi brukade alltid träffas när vi var lediga. Jag brukade alltid äta lunch med honom, säger Haddad.

– Det känns som att han ska ringa mig när som helst och säga att vi ska gå och träna. Vi skulle träna i dag, jag och Eddie, på morgonen klockan tio. Vi brukar träna lite extra för han var skadad.

– Men klockan nio sa frugan att han gått bort. Så jag ringde Eddie och mobilen var avstängd.

"Jag har inga ord"

David Durmaz, i dag i Ljungskile, spelade i Assyriska mellan 2000 och 2006.

– Jag har inga ord, mina tankar går till familjen Moussa, framför allt hans mamma, säger David Durmaz.

Han hade bortamatch i går mot Väsby och hörde redan på bussen hem på natten att något hade hänt.

– Jag var så jävla trött när jag kom hem att jag däckade. Jag orkade inte ta reda på vad som hänt. På morgonen sa frugan att folk ringde efter mig. När jag ringde tillbaka så berättade Andreas Haddad och Stefan Batan vad som hade hänt.

– Eddie såg alltid lösningar för allting, men jag tyckte att hans starka sida var att han var ärlig, en korrekt kille.

”Vill dela sorgen”

Nu vill David Durmaz åka till Södertälje så fort det går.

– Jag ska bara hitta en lösning med Ljungskile för att komma upp och dela sorgen i Södertälje med alla nära och kära. Allt är så tråkigt.

Eddie Moussa har spelat i Assyriskas A-lag i superettan och allsvenskan (2005) sedan 2001. 2010 har han startat fem matcher och gjort ett mål.

ARTIKELN HANDLAR OM