Stuart Baxter: Jag jobbar inte gratis

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Baxter blir rådgivare i AIK: ”Kan vara ett bollplank”

Bitarna i AIK:s nya organisation faller på plats.

Stuart Baxter, 57, kliver in som senior rådgivare.

– Det här är seriöst. Vi kommer skriva ett avtal och jag jobbar inte gratis, säger han.

Foto: AIK hoppas att Stuart Baxter ska kunna återföra den forna guldglansen över klubben.

I går avslöjade Sportbladet hur sportchefen Jens Andersson och blivande chefstränaren Andreas Alm i måndags träffade Baxter i hans sommarhus utanför Helsingborg.

Jag känner att det var en bra diskussion och att vi kan hitta en form för hur jag ska kunna hjälpa till, säger Stuart Baxter till Sportbladet. Men jag ska inte vara någon slags halvtränare.

Den förre finske förbundskaptenen ska bli en slags senior advisor, rådgivare eller mentor, inom AIK.

– Jag kan vara ett bollplank på många olika sätt. Givetvis kan tränaren diskutera fotbollssaker med mig. Det kan vara allt från att bolla hur träningar ska läggas upp till hur man ska spela taktiskt mot ett visst motstånd. Det viktiga är att tränaren frågar mig, inte att jag påpekar hur saker ska göras.

”Hitta AIK-identitet”

– Men jag känner också att vi måste hitta tillbaka till en AIK-identitet som alla spelare, ledare, supportrar och sponsorer kan vara stolta över. Ena dagen har det varit negativa rubriker om spelare, en annan om ekonomin. Vi måste komma bort från det och hitta tillbaka till ett AIK som står för vissa grundläggande saker.

– Och det är först nu jag känner att jag kan vara med och hjälpa till med det.

Men vad händer när du får ett nytt tränarjobb. Försvinner du då?

– Nej, så kortsiktigt får det inte vara. Jag kanske inte kan se lika många matcher på plats och vara närvarande på samma sätt, men det finns telefoner, tv och internet.

– Jag har varit mentor åt andra tidigare, som nu tre tränare från Japan, men det är det ingen som känner till. Det har jag gjort samtidigt som jag varit förbundskapten.

Faller alla bitar på plats träffar Baxter AIK-ledningen för en formell uppgörelse om sitt uppdrag.

– Det måste vara flexibelt. Det handlar inte om att jag ska jobba x antal timmar i veckan. Men det ska vara så tydligt att folk tror på upplägget och att jag kan bli en tillgång.

”Har en liten bit kvar”

Skriver ni ett avtal?

– Någon slags överenskommelse blir det. Jag lägger ner ett arbete och får en låg, men skälig ersättning för det. Jag respekterar AIK för mycket för att idka någon slags välgörenhet.

– Jag kommer inte jobba ideellt, säger Baxter.

Som tränare i AIK för drygt tio år sedan hade Baxter spelaren Andreas Alm, som nu blir huvudtränare.

– Andreas har en liten bit kvar i sina diskussioner med AIK. Jag tror han blir en utmärkt tränare, han är intelligent, har en stark karaktär och är respekterad. Vi har samma syn på hur fotboll ska spelas.

Eftersom mycket av AIK-ledningens tid gått till att lösa tränarfrågan har sportchefen Jens Andersson inte kunnat ägna spelartruppen 100 procent.

Kommer du hjälpa till med nyförvärv inför 2011 också?

– Om AIK vill det, ja. Jag har ju en del erfarenheter och kontakter som kan vara till nytta, säger Stuart Baxter.

Publicerad: