Andreas Haddad

Oman – ett lyft för Andreas Haddad

Av: 

Oskar Magnusson

FOTBOLL

Forwarden hoppas succén ska ta honom till allsvenskan

Efter sin långa ökenvandring hämtar Andreas Haddad ny kraft – i Mellanöstern.

Sveriges första fotbollsproffs i Oman gör succé och drömmer om allsvenskan.

– Jag känner att jag är tillbaka. Bättre än någonsin, säger han till Sportbladet.

Den 17 april 2005 gjorde sig Andreas Haddad, 27, ett namn i Fotbollssverige. Hans två mål i 3–0-skrällen borta mot IFK Göteborg i klubbens andra allsvenska match genom tiderna skapade hjälterubriker i pressen.

Men succén ebbade snart ut, Assyriska åkte ur allsvenskan i sin första säsong och den då 23-årige anfallaren försvann till Lilleström i Norge.

2007 var Andreas Haddad tillbaka i Södertälje och förde upp ett Assyriska som rasat ner till division 1 tillbaka till superettan, bara för att säsongen därpå skriva på för danska Velje.

Tung tid i Danmark

Men tiden i Danmark blev mardrömslik för Haddad som dragits med en skadad hälsporre sedan tiden i Assyriska. Hälproblemen blev inte bättre under tiden i Danmark och en läkare rådde honom till och med att lägga av eftersom han aldrig skulle kunna spela fotboll igen.

– Hela min tillvaro rasade samman. Det var ett fruktansvärt besked och jag grät mig själv till sömns flera nätter efteråt, säger Andreas Haddad.

Ortopeden Leif Swärd i Göteborg blev hans räddning – och förra hösten spelade Haddad sex matcher i superettan för Qviding.

– Läkaren i Danmark visste uppenbarligen inte vad han pratade om och det är tack vare Leif jag kunde komma tillbaka. Jag är tacksam för att Qviding gav mig chansen.

Under våren har Andreas Haddad byggt vidare på sin stora återkomst – på den arabiska halvön.

Flytten till Al Orouba är historisk, ingen svensk har tidigare varit proffs i det lilla sultanatet Oman, och ett par vintermånader i Mellanöstern har gjort Andreas Haddad gott.

– Arabvärlden är ju lite speciell och de spelare som flyttar hit gör det för den ekonomiska delen, inte den fotbollsmässiga. Men jag måste säga att fotbollen håller bättre klass än vad jag trodde. I Dubai och Qatar skulle jag vilja påstå att kvaliteten är bättre än i allsvenskan, medan den omanska ligan är i klass med superettan i år.

Omans svar på IFK Göteborg

Al Orouba är ett klassiskt storlag, något av "Omans IFK Göteborg" som Haddad säger, men i år har man sladdat i tabellen

– Men det har gått bättre på slutet. Jag har gjort fem mål på de sju matcher jag spelat sen jag kom hit och vi har tagit oss upp på kvalplats, så nu väntar två kvalmatcher innan säsongen är över. Man märker på stan att fotbollen betyder mycket och folk stoppar en hela tiden på gatan för att snacka om den senaste matchen. Men det finns inte mycket att göra. Det finns en Shell-mack och en strand som ingen går till, typ. Allt jag gör är att träna och sova.

I mitten av maj går hans kontrakt med Al Orouba ut, och Haddad hoppas att tiden i ett solfrött Mellanöstern ska ge honom chansen att komma tillbaka till toppfotbollen i Sverige igen.

– Jag kände i januari när jag fick chansen att sticka iväg att: "Vad fan ska jag springa runt i snön i tre månader för?" Förhoppningsvis ska tiden här ge mig träningen jag behöver nu när spelat så pass lite det senaste året.

Och sedan väntar en ny sejour i Assyriska?

– Fyra klubbar i superettan har varit i kontakt med mig men jag känner att jag vill avvakta en tid och se om mitt spel här kan öppna fler dörrar. Assyriska kommer alltid att vara klubben i mitt hjärta och jag vet att folk där hemma skulle uppskatta det, men vi får se. Helst vill jag nå toppen och spela i allsvenskan. Superettan kan jag alltid komma tillbaka till.

Du vill visa att du håller på den största scenen?

– Det känns inte som jag har fått den uppmärksamhet jag tycker jag har förtjänat av media hemma i Sverige. Trots att jag har gjort mål i de klubbar jag har spelat i har man skrivit ner mig. Jag känner en väldigt stor revanschlust nu.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Andreas Haddad

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

Superettan