Här föds en stjärna

FOTBOLL

”Skönt att visa att hennes son har gjort bra ifrån sig”

1 av 2

Två mål – Blackburnproffset Martin Olsson fick en drömdebut i A- lands­laget.

Målen tillägnar han sin sjuka mamma.

– Det är skönt att visa att hennes son gjort bra ifrån sig, hon borde vara stolt, säger 22-åringen.

Det var glada svenska spelare som klev ut i den svala sommarnatten. En av de allra lyckligaste var Martin Olsson, 22, som hoppade in efter 66 minuter och klev av med två mål och en tung seger.

Efter succédebuten mot Bosnien-Hercegovina stod han in den mixade zonen och berättade om sin kväll.

Ögonen glänste ikapp med de sprakande örhängena.

Han var glad, avslappnad och ödmjuk.

– Att få spela med Mellberg och Majstorovic, spelare som spelat i Champions League, är en dröm. Man kan lära sig mycket från detta. Jag tackar alla dom för att de gjort så jag känner mig som hemma, de har hjälpt mig och Bajrami (Emir), säger Martin Olsson.

Wernbloom irriterad

Han ”snodde” det första målet från Pontus Wernbloom och sa ”Wernbloom var lite irriterad, men det var min första landskamp och jag var tvungen att ta det målet.” Det andra målet gjorde han efter ett inspel av Marcus Berg. Martin Olsson fattade rätt beslut och valde fel fot.

– Jag tog högerfoten. Jag har missat så många på träningarna, det var bara skönt att den gick in. Jag vet inte hur jag firade, jag bara sprang till andra linjen mot Isaksson, säger han.

De två målen tillägnar det 22-åriga Englandsproffset sin mamma som är sjuk.

– Jag sa till min mamma att jag ville göra mål för henne för hon har inte mått bra den senaste tiden. Nu har jag fått göra två mål och allt är till henne. Det känns skönt. Jag visade min familj att jag kan spela på den här nivån.

Mamma pushade

Hur det är med modern är en privat angelägenhet, men Martin Olsson berättar att hon varit på sjukhus i omgångar. Det är han själv som tar upp ämnet, mamman betyder mycket för honom.

– Det var hon som sa till mig att dra till England, jag ville stanna i Sverige. Hon sa till mig att jag skulle lyssna eftersom jag ville bli utlandsproffs. Det är lite henne jag har att tacka. Hon tog hand om mig, min brorsa och min syster själv. Det var tufft för henne. Det är lite upp och ner nu, men min mamma är stark och det kommer att gå bra, säger han.

Martin Olsson är född i Gävle, men fostrad i skånska Högaborg. Modern bor fortfarande kvar i Helsingborg.

2007 flyttade Martin Olsson till England och har fått sin fotbollsutbildning i Blackburns akademi.

Hur har tiden i England präglat dig?

– Det var tufft de första tre åren, efter det märker man vad man måste göra för att spela i de största ligorna. Det var det jag gjorde för ett år sedan. Det är nog därför det har gått så bra. Jag är mer fokuserad på min fotboll, jag åkte till England för att spela fotboll inte för att gå ut och festa. Jag tänkte att ska man vara proffs måste man jobba hårt och kämpa på träningarna. Det är det som jag har gjort, jag har tagit varje träning som match.

Vad det något särskilt som fick dig att inse vad krävdes?

– Första året i Premier League var tufft, det gick så snabbt. Jag tänkte att ska jag spela bättre än så här måste jag skärpa mig. Det har betytt mycket, jag känner mig i bra form och har stort självförtroende. Men jag vill inte gå ut och skryta om vad jag gjort, jag tar varje match. Jag har gjort riktigt dåliga matcher innan, så jag kan inte göra sämre än det.

Har mycket kvar

Säsongen i Premier League startade trögt även i höstas, Martin Olsson spelade tre liga­matcher före jul. Men

efter nyår har det gått riktigt bra, han spelade 18 matcher innan säsongen var slut.

Och nu har han fått sin drömdebut i landslaget.

– Det är en match, knappt 30 minuter. Jag ska inte snacka för mycket utan jag måste fortsätta att prestera. Jag måste fortfarande visa vad jag kan, jag har mycket kvar att ge. Jag tyckte inte att jag visade så mycket för svenska publiken, jag fick inte så många bollar.

– Men två mål – jag ska vara nöjd med det, säger Martin Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM