Har ingen kontakt

FOTBOLL

I Spanien – utan att träffa Zlatan: ”Besked i augusti”

I dag presenterar Erik Hamrén stommen han ska bygga sitt EM-kvallag kring.

Det är ett fotbollslandslag som störs av flera olösta problem – ett av dem heter Zlatan Ibrahimovic.

– Jag tror spelarna förstår att det är viktigt att ta tillvara på de få tillfällen som vi kan samlas ihop nu före EM-kvalet börjar, säger Marcus Allbäck, landslagsledningens players manager.

Under måndagen ger Erik Hamrén sin syn och sitt spelarval inför träningslandskamperna den 29 maj (Bosnien-Hercegovina) och 2 juni (Vitryssland).

Det är en viktig samling, en chans att slipa den nya spelidén och bygga stommen till det lag som ska kvala till EM i höst.

Men det finns flera svåra frågor som Erik Hamrén inte kan ge klara besked om.

Det största frågetecknet är om Zlatan Ibrahimovic, som vann La Liga med Barcelona i går, kommer att spela i EM-kvalet i höst.

Vill ge honom tid

Inga nya kontakter har tagits. När landslagets players manager Marcus Allbäck tidigare i vår besökte Spanien var det för att se Henok Goitom spela. Allbäck åkte aldrig vidare till Barcelona.

– Det passade inte in och det är samma läge som tidigare. Zlatan ska ge besked i augusti hur han känner kring landslagsspel, säger Marcus Allbäck.

Landslagsledningen vill ge storstjärnan den tid han behöver, men det finns en agenda för hur kontakten ska ske och genom vilka kanaler.

– Det kommer att bli en förnyad kontakt, men när får ni spekulera om, säger landslagschefen Lars Richt.

En annan fråga som är olöst är om Erik Hamrén ska börja sitt uppdrag på heltid tidigare än 1 september, ett förslag från hans norska klubb Rosenborg.

Enligt uppgift låg RBK:s första prislapp för en sådan lösning på två miljoner kronor, men sedan sjunkit till 1,2. Svenska fotbollförbundet har förkastat förslagen men förhandlingarna är inte avslutade och en ny kontakt tas inom kort.

– Vi har överläggningar med Rosenborg och det kan bli en öppning inom någon vecka. Det är klart att det handlar om pengar, säger Fotbollförbundets generalsekreterare Mikael Santoft.

Riskerar flyttkaos

Bortsett från de två huvudfrågorna har Erik Hamrén en annan utmaning: flera av de svenska landslagsspelarna har haft tunga säsonger i sina klubbar och riskerar att hamna i ett flyttkaos på en ytterst sval transfermarknad.

– Generellt tror jag att det kommer att vara svårt för många svenska landslagsspelare, det finns extremt många spelare från andra länder som är på fri transfer, säger agenten Per Jonsson.

Marcus Allbäck:

– Vi kan alltid önska att landslagsspelarna hade gjort kanonsäsonger. Nu har majoriteten inte haft det riktigt så och då hoppas vi att flera av dem kommer extra laddade till landskamperna. Vi får försöka ha så kul som möjligt när vi samlas med landslaget och inte analysera mer kring problemen som varit för spelarna under säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM