Herrlandslaget i fotboll

Toivonens ersättare – en formstark kopia?

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Ola Toivonen, 32, lägger av i landslaget.

Ersättaren? En utseendemässig kopia med mycket bra form borde ligga bra till.

– Jag känner att jag utvecklats mentalt och är redo för A-landslaget, säger Union Berlins Sebastian Andersson, 25, till Sportbladet.

Lite överraskande meddelade Svenska Fotbollförbundet under tisdagseftermiddagen att Ola Toivonen gett beskedet att han tackar för sig i Blågult efter 64 landskamper.

Sannolikt hade det även blivit knepigt att för Janne Andersson att ta ut 32-åringen som inte tagit plats i Toulouse matchtrupper under säsongsinledningen och där det ännu inte är klart med någon ny klubbadress.

Ger ledig plats

Avskedet öppnar upp för en ny anfallare i A-landslagstruppen som ska presenteras under onsdagen inför matcherna mot Österrike (borta) och hemma mot Turkiet i Nations League.

Marcus Berg, John Guidetti och Isaac Kiese Thelin får friska anses som givna.

Närmast till hands bland de kandidaterna till den vakanta platsen ligger Mikael Ishak, Nürnberg, men framför allt ”doldisen” Sebastian Andersson, Union Berlin.

– Jag har knappt tänkt på det, men det har alltid varit en dröm att få spela i landslaget. Vi får se hur Janne tänker. Det hade varit väldigt kul att komma med, säger Sebastian Andersson till Sportbladet.

Via allsvenskt spel i Kalmar FF, Djurgården och IFK Norrköping hamnade den 190 centimeter långe och 85 kilo tunge, blonde och Toivonen-like anfallaren i Kaiserslautern i 2. Bundesliga för ett drygt år sedan.

Det klassiska svensklaget åkte ur andraligan, men Andersson gjorde succé med sina 12 ligamål.

”Utvecklats mentalt”

– Det var ett väldigt rörigt år i Kaiserslautern. Det var mycket möten och diskussioner med både klubbledningen och fansen. Men det framstod som mer negativt än det var. 

– Jag tror jag utvecklades mentalt. Man lär sig att inte tänka och grubbla för mycket, man försöker njuta av tillvaron. 

När Kaiserslautern åkte ur var Sebastian Andersson fri att lämna klubben. Det blev Union Berlin, och fortfarande 2. Bundesliga.

– Det fanns intresse från olika håll, även högre upp. Jag ville stanna i Tyskland, kände att jag kommit in bra i fotbollen här. Jag såg lite till hur stor chansen skulle vara att få speltid. Union Berlin var rätt nivå samtidigt som de har ambitionen att vara med i toppen av andraligan. 

Starten av säsongen har varit mycket bra med fyra mål av Sebastian Andersson på fyra matcher (cup och liga) och senast två mål i 4-1-segern hemma mot St Pauli i söndags.

Jättebra form

– Formen är jättebra och jag trivs bra i laget och staden. Allt har satt sig på plats direkt.

Anfallaren gjorde ett halvår med Janne Andersson som tränare för IFK Norrköping innan Janne tog över som förbundskapten efter EM 2016.

Sebastian Andersson fick debutera i landslaget vid vinterturneringen i januari 2017, spelade i båda matcherna då och svarade för två mål i 6-0-segern mot Slovakien.

Är du redo att ta klivet in i det riktiga A-landslaget?

– Ja, det tycker jag, utan tvekan. Spelmässigt har jag känt det ett tag och jag tycker även att jag har mognat som människa.

Sema och Samba kliver in?

Ytterligare två starka kandidater att ta klivet tillbaka in i A-landslaget är Feyenoords Sam Larsson, 25, och Ken Sema, 24, Watford.

Såväl ”Samba-Sam” som Ken Sema var med i Blågult på vägen fram mot VM men föll bort i sista stund, i Larssons fall på grund av en efterhängsen skada i baksidan av låret som förstörde vårsäsongen.

Ken Sema

Foto: PAUL CHILDS

Sema, som fått en bra start i Premier League med Watford, och Larsson borde båda ligga bra till för en plats i den kommande landslagstruppen.

– Nu har jag fått en fin försäsong och spelat de två första ligamatcherna med Feyenoord (två assist hittills), säger Sam Larsson till Sportbladet.

– Det har börjat bra, kroppen känns bra men jag har betydligt mer att ge spelmässigt. Formen kommer komma, det vet jag.

Landslaget?

– Jag längtar tillbaka dit, självklart, säger Larsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Toivonens besked: Slutar i landslaget

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Sebastian Andersson

Ola Toivonen

Sam Larsson

Ken Sema

Mikael Ishak

Bundesliga