Stöttar Özil: ”Har kontaktat Arsenal”

avJacob Larsson

Mesut Özils avhopp från landslaget har blossat upp till integrationsdebatt i Tyskland.

Nu går antirasistorganisationen Kick It Out ut och erbjuder sitt stöd till 29-åringen.

”Mesut Özil har blivit behandlad på ett skamlöst sätt, och vi har kontaktat Arsenal för att erbjuda spelaren hjälp”, skriver man i ett offentligt uttalande.

Efter att Arsenal-stjärnan under söndagen gjort klart att han avslutar sin landslagskarriär har kommentarerna och åsikterna haglat tätt.

Händelsen har utvecklat sig till en integrationsdebatt i Tyskland, och tidigare under måndagen gick tyska fotbollsförbundet ut med ett officiellt uttalande i fallet Özil.

”Ångrar oss”

”Vi nekar, med empati, de påståenden om att DFB (tyska fotbollsförbundet) ska ha uppträtt rasistiskt (...), samtidigt ångrar vi oss om Mesut Özil – likt Jerome Boateng – inte känt att han haft förbundets fulla stöd när han blivit måltavla för rasism”, går bland annat att läsa på förbundets hemsida.

Under måndagen uttalade sig även den kända antirasistorganisationen Kick It Out om situationen kring Özil, och man är inte nådig i sin kritik.

”Utpekandet av Özil från tysk media, diskriminerande påhopp från tyska supportrar, samt den påstådda behandlingen av förbundets president Rickard Grindel går långt bakom rimlig anständighet för att kritisera spelarens prestationer”, skriver man och fortsätter:

”Mesut Özil har blivit behandlad på ett skamlöst sätt och vi har kontaktat Arsenal för att erbjuda spelaren hjälp. De som drivit fram hans beslut att sluta i landslaget borde skämmas och det här fallet borde upplysa fotbollsvärlden i stort om hur spelare med utländsk bakgrund behandlas av fotbollen”.

Foto: Arne Dedert / TT / NTB Scanpix

Pappans uppmaning

Någon vecka innan Mesut Özil kommunicerade ut sitt besked gick hans pappa, Mostafa Özil, ut och uppmanade sonen till att avsluta sin landslagskarriär.

I en intervju med Bild sa han följande:

– Han orkar inte försvara sig hela tiden. Han har spelat nio år i landslaget och har varit med och vunnit VM-guld. Men när laget vinner så ”vinner vi tillsammans” men när vi förlorar är det alltid Mesuts fel? Jag förstår om han känner sig förolämpad. Om jag var Mesut hade jag slutat i landslaget nu.

Özil själv var inne på samma linje när han i ett öppet brev på sina sociala medier beskrev orsakerna bakom sitt avsked.

”Jag är tysk när vi vinner, och invandrare när vi förlorar”, skrev den 29-årige Arsenal-stjärnan.

”Har tagit ställning mot fascismens virus”

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel har via sin presstalesperson uttryckt sig i ämnet.

– Kanslern värderar Mesut Özil högt. Han är en fotbollsspelare som har bidragit mycket till landslaget, menar Merkel samtidigt som hon är noga med att påpeka att tyskar med turkisk bakgrund är välintegrerade i det tyska samhället.

I Turkiet har justitieministern Abdulhamit Gul uttalat sig.

"Jag vill gratulera Mesut Özil som, genom att lämna landslaget, har tagit ställning mot fascismens virus", skriver han på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM