Elfsborg & Sundsvall heta nu - men räkna med ett tufft slut...

FOTBOLL

KALMAR

Form är en färskvara.

Så passa på och njut, Elfsborg och Sundsvall!

Ni kan få det tufft mot slutet ändå.

Att Hammarby och Malmö är bland allsvenskans formstarkaste lag sett till de senaste fem omgångarna är vad man kunde förvänta sig. Bajen och MFF var seriens två stora förhandsfavoriter och ska vara jämna över alla 26 omgångarna för att leva upp till förväntningarna.

Förväntningarna på Elfsborg och Sundsvall har aldrig varit andra än att förhoppningsvis klara sig kvar utan alltför nervpåfrestande bottenstrid. Just nu ser det ut som att båda ska slippa slåss för sin existens, men snart delar sig den jämna serien. Och när den väl gör det skulle det förvåna om det inte blir strid på undre halvan för såväl Sundsvall som Elfsborg.

Nykomlingen Kalmar kommer också att hamna på undre halvan men med 20 inspelade poäng redan nu ska det inte behöva bli risk ens för kvalspel. Speciellt inte med en anfallare som Dedé.

Men man kan tycka att alla lag som får vara med i allsvenskan borde ha målsättningen att vinna guld. I verkligheten är det säkert bara Malmö, Hammarby och Djurgården som på allvar haft de tankarna innan serien.

AIK och Göteborg har säkert också funderat men insett att de nog inte har kapacitet att verkligen våga tro på riktigt.

HBK en guldkandidat - även utan Nilsson

Halmstad kan vinna. Laget är så bra att man tål även förlusten av Mikael Nilsson, men jag tror inte att tankarna inför seriestarten handlade om seriös guldstrid. Även om man naturligtvis måste ha insett att truppen var stark nog för att skrälla rejält.

Kanske tyckte Peter Swärdh i Helsingborg att hans lag också skulle kunna vara med och slåss i den absoluta toppen och det hade han i så fall alldeles rätt i. HIF är snart långt borta från bottenstriden.

Kvar har vi en halv serie med lag vars realistiskt trista målsättning är och förblir att i första hand klara sig kvar. Hur kul är det med realism i en värld av lek? Är det inte drömmar som ska driva lag till utveckling?

När jag hör tränare som vill ligga lågt ända tills den feta damen sjungit kan jag tycka att han går mot idrottens idé. Jag köper nämligen inte baronens OS-idé om att det viktigaste är att delta. I tävlingsidrott gäller det att vinna.

Lukic saknas - våga släppa loss, tränare

Jag saknar redan Zoran Lukic (och kan för den delen heller inte förstå Djurgårdens agerande). Lukic har ansetts osvensk för sitt sätt att prata. Han har slängt ur sig målsättningar om att ständigt vinna och hävdat att hans spelare ska visa att de är stolta över att de är bra.

Det är ingen osvensk ledarestil.

Det är en osvensk fotbollsledarestil.

Ta handbollens Bengt Johansson och simningens Hans Chrunak. Båda har sagt exakt samma saker som Lukic och de hyllas som svensk idrotts bästa förbundskaptener någonsin sett över alla idrotter.

Våga släppa loss ni också, allsvenska tränare!

Det är ändå bara två som åker ut. Kvalet missar ingen.

Längre ned på sidan: Formtabell, aktuell tabell och tabellen efter åtta omgångar.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM