Uselt, United!

FOTBOLL

Wennman: Glöm charmiga Exeter - det här var bedrövligt

LONDON

FA-cupens tredje omgång:

Manchester United-Exeter City 0-0.

Krångligare än så behöver man inte göra det.

Foto: höll nollan Exeters 18-åriga målvakt Paul Jones gjorde sitt livs match när han stå emot trycket från Paul Scholes och resten av Manchester United. Matchen slutade 0-0 och efteråt bad Sir Alex United-fansen om ursäkt.

Det är naturligtvis läge för hela baletten här:

Rekord-magasinet, Buster, pojkdrömmar, fotbollsmirakler, Goliat mot David, rika mot fattiga, proffs mot amatörer, stjärnor mot blåbär, viljor som kan försätta berg, sagor som blir sanna...ja, ni vet. Rubbet.

Det finns inte en fotbollsjournalist i England i dag som inte frossar i någon av nyss nämnda klichéer, som inte berättar den 18-årige Exeter-målvakten Paul Jones livshistoria, som inte hyllar lilleputtlagets hjältedåd på Old Trafford.

Så vad skriver man om man vill vara annorlunda?

Shit happens, United?

Kanske det.

Man kan också välja att vara kritisk mot världens rikaste fotbollsklubb.

Hur charmigt det än var när lilla Exeter mötte stora United och spelade 0-0 inför drygt 67 000 åskådare så är jag inte på snuttefilt-humör i dag, jag tyckte det var en bedrövlig historia i blötan på Old Trafford.

Det var jag inte ensam om.

Bad fansen om ursäkt

Gamle Sir Alex Ferguson, Uniteds manager sen 18 år tillbaka, bad till och med fansen om ursäkt. Kan det ha hänt nån gång tidigare?

- Under alla år jag varit i klubben var det här den sämsta insats vi nånsin gjort i FA-cupen, sa Fergie. Jag är ledsen, publiken förtjänade bättre än detta.

Han vilade alla sina största stjärnor från start, men även b-laget är bra nog för att tillhöra toppen i Premier League. Den unga elva han ställde på benen borde normalt ha krossat de fullständigt okända Exeter-spelarna från gärdsgårdsserien.

Men Exeter gjorde sensationellt uppkäftigt motstånd, och i andra halvlek blev Sir Alex så orolig att han bytte in Paul Scholes, Ronaldo och Alan Smith.

Det hjälpte inte det heller.

Den dåliga nyheten är att United spelade uselt, nonchalant, under sin värdighet.

Den goda nyheten är att United är kvar i FA-cupen.

- I returen kommer jag att ställa upp med ett starkare lag. Vi tänker inte göra samma misstag igen. Hade detta varit en mordrättegång hade mitt försvar varit att Scholes och Smith borde hoppat in tidigare, sa Ferguson i går kväll.

Plattmatcher av flera lag

Frågan är vilka försvarsadvokater Aston Villa, Manchester City, Crystal Palace och Norwich ska anlita.

När det gäller Villa, som föll med 3-1 mot Sheffield United borta, går det att peka på ett justitiemord.

Sheffields andra mål kom efter en klar offside. Det är 57:e offsidemålet de senaste två veckorna. Jag tror det beror på att linjedomarna numera kallas assisterande domare. De kan inte hantera sin nya titel. De är fullt upptagna av att assistera i stället för att sköta sina jobb: springa på linjen och vinka med flaggan.

Jag kommer nu att få tolv mejl av ledsna linjemän som tryckt upp "assisterande domare" på visitkorten. Enligt instruktioner av Svenska Fotbollförbundet. Städar man bättre för att man kallas lokalvårdare?

Inte ens O J Simpsons försvarsadvokater kan dock fria Manchester City denna dag.

Som ljusblå supporter simmar jag i ett hav av valium och inser att City förkortat mitt liv med minst tio år. Nej, jag larvar mig, så engagerad är jag inte. Men laget kan spöa Chelsea och ta poäng mot Arsenal borta - och nästa dag få stryk mot vilket dynggäng som helst. Torsk med 1-0 mot grannen Oldham i går, ute ur FA-cupen, trots bästa möjliga uppställning - det är en aning deprimerande.

Fyra Premier League-klubbar slogs ut i går och Man United måste alltså resa söderut för ett omspel mot lilla Exeter.

FA-cupen har verkligen en speciell charm, det är en kliché jag absolut ställer upp på.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM