Ronaldinho - så blev den leende brasilianaren bäst

1 av 2
FOTBOLL

Diego Maradona:

- Ronaldinho är min arvtagare.

Careca:

- Ronaldo är en marknadsföringsprodukt. Ronaldinho är något helt annat.

Sportbladets jury:

- Ronaldinho är den bäste spelaren i Europa just nu.

Det är natten till onsdagen 3 september 2003.

Platsen är Camp Nou.

Klockan 01.25 får Ronaldinho bollen på egen planhalva, tar sig förbi fyra motståndare och skjuter ribba in från 35 meter.

Kärleksaffären mellan Dinho, som han kallas av de nya lagkamraterna, och Barça-fansen är inledd och den ska bli mer än ett one-night-stand.

Att Ronaldinho skulle slå till just på natten i sin hemmadebut förvånade egentligen inte någon (matchen spelades på natten för att Sevilla vägrat att flytta matchen till tisdagen och Barcelona då svarat med att: "ok, vi spelar på onsdagen som ni begärt, avspark 00.05").

Han hade nämligen för vana att inleda kärleksaffärer just på nätterna, om än betydligt kortsiktigare och på avsevärt tveksammare arenor.

"Mer hälsosamt liv nu"

För Ronaldinho kom till Barcelona från Paris, PSG och ständiga nattklubbsbesök.

Han var playboyen med säsongskort på Paris strippklubbar snarare än på gymmet.

Men i den katalanska huvudstaden har han ändrat leverne.

- Mitt liv är mycket mer hälsosamt nu, har han sagt.

Han bor i en villa vid vattnet söder om staden, nära flygplatsen, tillsammans med sin syster Desie, som också är hans pressekreterare.

- Hon är mycket organiserad. Hon tillbringar nätterna med att klippa i tidningar. Hon är mycket glad i mig och jag i henne - just nu finns det ingen viktigare i mitt liv.

Mamma Miguelinha kommer också till Europa och bor halvårsvis i villan. Dessutom står han sin bror (och agent), den tio år äldre, Roberto mycket nära. I klanen ingår också tre kusiner och en brorson.

Fadern?

Han hette Joao, var svetsare och dog i swimmingpoolen av en hjärtattack redan när Ronaldinho var åtta år.

- Jag saknar min far mer nu än när jag var åtta år. När jag gör mål tittar jag alltid mot himlen. Då känner jag att han är vid min sida och hjälper mig. Min fars dröm, om han hade levat, hade varit att se mig där jag är just nu, säger Ronaldinho.

"Han kan bli ännu bättre"

Och just nu är Ronaldo de Assis Moreira på toppen av världsfotbollen.

- Ronaldinhos största utmaning nu är att fortsätta vara den bäste, säger hans tränare Frank Rijkaard, och fortsätter:

- Han spelar redan på en så hög nivå att han är den bäste i världen. I takt med att han blir äldre, klokare och mer erfaren kan han bli ännu bättre.

Att den 24-årige brassen lyft Barcelona på plan med sin teknik, sina mål, sina passningar, sina framspelningar och sina löpningar är oomtvistligt.

Men Rijkaard beskriver också Ronaldinhos betydelse i omklädningsrummet.

- Han är en person som gillar att skratta och ta bort pressen från de andra spelarna, trots att han själv är under så stor press därför att han vet att han är en stor stjärna och han vill alltid prestera. Hans attityd smittar av sig på de andra spelarna, säger Rijkaard.

"Gett oss vår själ tillbaka"

Ronaldinho försöker till och med handgripligen "smitta" av sin attityd på lagkamraterna då han infört ritualen att krama varje medspelare före match.

- När jag rör dem före en match överför jag energi till dem, säger Ronaldinho.

En av dem, den katalanske mittbackshjälten Carles Puyol, säger:

- Den finaste komplimangen jag kan ge är att han gett oss vår själ tillbaka.

Ett exempel är när Barça i maj förlorade, för första gången i ligan på fyra månader, borta mot Celta Vigo och hoppet om att knipa ligatiteln var borta. På planet hem deppar hela truppen - tills de får höra en bekant stämma i planets högtalarsystem:

- Vi kanske har förlorat i dag men Madrid fick stryk hemma av Mallorca. Valencia är mästare. Så upp med hakan, grabbar, säger glädjespridaren och ler.

För det går inte att tänka sig Ronaldinho utan det där leendet.

- Nej, aldrig! Och ännu mindre när jag har en boll vid fötterna. Jag är så lycklig när jag spelar fotboll. Mitt liv är en lycka.

Spansk fotboll passar

Han trivs naturligtvis i Barcelona.

- Fotbollen som spelas i Spanien passar min stil. Innan jag kom hit tittade jag alltid på spanska matcher på tv. De spelar väldigt likt brasilianarna. Klimatet, kulturen och språket är också mycket likt.

Barcelona hade inte varit med om en sådan hemmadebut som Ronaldinhos sedan Johan Cruyffs mot Granada 31 år tidigare. Det holländska geniet förde klubben till ligaguldet redan under sitt första år.

Det lyckades inte Ronaldinho med men han har fört in klubben i den "goda spiral" presidenten Joao Laporta lovat supportrarna: fixa spelarna som fixar titlarna som fixar pengarna som fixar spelarna som fixar titlarna...

Barças bäst betalde

Därför var det inte så konstigt att Laporta och vice-presidenten Sandro Rossell tog första bästa plan till Brasilien i somras sedan Chelsea lagt ett bud på Ronaldinho på 650 miljoner kronor.

De ville kolla att deras gunstling hade det bra.

När de landade igen i Barcelona hade de skrivit ett nytt lönekontrakt med Ronaldinho, som bara hade varit femma i Barças interna löneliga.

Den leende brassen är nu bäst betald i klubben med en grundlön på 40 miljoner kronor om året till 2008. Slår alla klausuler väl ut kan han tjäna 65 miljoner om året.

Ronaldinho ler hela vägen till banken - också.

Vann VM med Brasilien 02

Sportbladets jury:

Johan Flinck