Fotboll

Äntligen får Malmö tillhöra Europa igen

FOTBOLL

Helt givet förr - nu är kval till Uefacupen en exklusivitet

MALMÖ

Äntligen är det dags för europacupfotboll igen på Malmö stadion. Visserligen mot ett så kallat slaktoffer - nordirländska Portadown - men det som förr var så självklart är numera en exklusivitet för malmöborna.

Senast MFF var med var 1998 då man för andra året i följd blev utslaget av Hajduk Split, Kroatien, i den inledande kvalomgången till Uefacupen.

INTERNATIONELL CUPFOTBOLL - DÅ BLIR DET FEST? Malmö FF har inte spelat ute i Europa sedan 1998 - i dag är det dags igen. "Kommer det 10 000 mot Portadown är det fantastiskt", skriver Sportbladets Stefan Alfelt.
INTERNATIONELL CUPFOTBOLL - DÅ BLIR DET FEST? Malmö FF har inte spelat ute i Europa sedan 1998 - i dag är det dags igen. "Kommer det 10 000 mot Portadown är det fantastiskt", skriver Sportbladets Stefan Alfelt.

Annat var det under 1970- och 80-talet när höstens elljusmatcher under fuktigt smådisiga höstkvällar med motståndare som Milan, Bayern München, Ajax och Inter var årets höjdpunkter.

Märkligt nog var det under slutet av dessa år av idel toppstrid och stormatcher som publikintresset dalade för Malmö. På något vis blev det för självklart att MFF skulle vara bra. Att vinna räckte inte.

Inte ens om man gjorde det med ett halvt landslag och spelade publikfriande fotboll. Som under Roy Hodgsons femårsperiod som tränare, 1985-89, då MFF vann den allsvenska serien varje år och tog två SM-guld i slutspelet som då följde seriespelet.

När man i kväll sitter på läktaren och kanske konstaterar att det bara kom 10 000 i det regn- och ruskväder som utlovats, är det i så fall en reaktion som speglar den fantastiska utveckling som skett sen MFF 1999 för första och enda gången ramlade ur allsvenskan.

Bara 10 000?

När MFF var Sveriges odiskutabelt bästa fotbollslag var det en toppsiffra. En publiktillströmning som drog upp snittet för året. Kommer det 10 000 mot Portadown - ett lag som skulle ha haft väldigt svårt att hålla sig kvar i superettan - är det egentligen fantastiskt.

Shamrock Park ett skämt

Säljs alla de cirka 14 000 platser som får säljas enligt Uefas regler är det ett lika makalöst som underbart bevis på fotbollens absoluta särställning i Sverige i dag.

Efter att ha varit och besökt Portadown och klubbens hemmaarena Shamrock Park kan jag inte förstå varför det finns några som helst restriktioner mot att tillåta ståplatspublik i kväll.

Shamrock Parks plan är under all kritik. Den är för liten enligt de krav Uefa har satt upp. Den lutar 20 centimeter i längdriktningen och dessutom i sidled mot ena hörnflaggan. Avståndet från läktarna till det som händer på planen är på grund av en cementerad stock car-oval så långt att kikare rekommenderas.

Uefa räkar med att MFF vinner

Men Portadown har fått dispens av Uefa att spela sina hemmamatcher på Shamrock Park så länge det handlar om kval. Uefa ger dispens därför att man räknar med att Portadown åker ut i vilket fall som helst.

Uefa kunde i konsekvensens namn ha värderat Malmös supportrar som harmlösa eftersom de i, med små undantag, de senaste åren bara har spridit glädje på de matcher de varit.

Det finns ingen hotbild när MFF:s stora skara fans i kväll möter det 50-tal glada och vänliga nordirländare som är här bara för att ha kul.

Alla vet att Malmö vinner.

Gör Skoog och Compani det inte snackar vi skräll typ när Färöarna slog Österrike med 1-0 i EM-kvalet en regnig kväll 12 september 1990 i Landskrona.

Så har MFF:s Europaäventyr slutat de tio senaste gångerna

Stefan Alfelt

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!