Sportbladets Stefan Alfelt: Nödvändiga värvningar, Dif

FOTBOLL

Djurgården ska hårdsatsa igen med nya chansvärvningar.

Förra sommaren satt köpen klockrent och det resulterade i SM-guld.

Lyckas djurgårdarna ännu en gång är det snudd på fantastiskt. Att förändra sin trupp och sitt lag på så många punkter är aldrig lätt. Även om man vet vad man vill ha, vet man aldrig riktigt vad man får.

Vi är fast i de nya tiderna. Spelare kommer och går under säsong. Trupperna ser i juli/augusti aldrig ut som de gjorde i april/maj. Klubbkänsla nhar glömts bort sen länge? Fotbollens legosoldater spelar där dom behövs och dom själva tror sig kunna tjäna mest, antingen det gäller sportslig lön eller pengar i plånboken.

Inga givna förstärkningar

Djurgårdens tänkta värvningar låter på förhand inte som några givna förstärkningar men vem visste något om Geert den Oudens kapacitet innan han kom förra säsongen? Markus Johannesson är förmodligen inte den perfekta värvningen för Djurgården.

Men kanske en helt nödvändig förstärkning.

Jag vet inte hur Djurgården har resonerat men kan tänka mig att man hellre anpassar sin trupp till sitt spelsystem än tvärtom.

Om man inte är nöjda med Abgar Barsom som den defensive balansspelaren är arbetsvillige och tuffe Markus Johannesson självklart ett bra alternativ i mittfältstriangeln.

Johannesson har inte varit lika framträdande i år som han var förra säsongen i Örgryte, då Öis hade ett möjligt kanonmittfält med honom, Martin Ulander, Jeffrey Aubynn och Afonso Alves.

Stor omsättning på spelare

Problemet för Öis har varit stor omsättning på spelare som kommit och gått. Det var inte många matcher förra säsongen som man Öis startade med samma startelvor i.

Årets Örgryte är en klart kvalitetssvagare upplaga som definitivt tillhör gruppen lag som riskerar att hamna i superettan nästa säsong.

För Markus Johannesson är det därför kanske helt rätt tid att byta till en åtminstone på pappret bättre klubb. Han är i klassen strax under landslagsnivån och kan få ett lyft av miljöombytet.

Djurgården köper i Markus Johannesson ingen spelare med star quality. Det är inget glassigt namn att kasta till sponsorer och betalande publik, men man får en fotbollsarbetare med mycket hög lägstanivå. En spelare av typen som ofta benämns som kittet i ett lag. Den som binder samman anfall och försvar och gör så att båda enheterna fungerar.

För Örgryte är förlusten inte så tung som man hade trott före säsongen. Valter Tomaz Jr har vuxit in suveränt i Johannessons roll.

Magnus Källander kommer tillbaka från Grekland och där får Öis tillbaka sitt verkligt stora mittfältshjärta.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM