ÖSK-lirarna rasar mot konstgräset

Foto: SKADAR SPELARNA? Tidigare har bara motståndarna klagat. Nu går även Örebros egna spelare til attack mot konstgrästet på Eyravallen. ”Sambandet mellan planen och skadorna finns”, säger tränaren Stefan Lundin.
FOTBOLL

Snart är konstgräset på Idrottsparken i Sundsvall färdiglagt.

Elfsborg får sitt nästa säsong.

En klubb har det redan – till spelarnas stora förtvivlan.

– Jag har aldrig varit med om maken till mycket skador, säger Örebros Mikael Danielson, 30, till Sportbladet.

Konstgräset blev sågat av i stort sett varenda gäst på Eyravallen i fjol. Spelarna i Örebro höll tyst. Men inte i år. Raden av skadade truppmedlemmar har varit lång under hela vårsäsongen och är fortfarande ingen munter läsning för tränaren Stefan Lundin.

– Det är strävt som en heltäckningsmatta. Jag tycker den är urdålig, sa Danielson efter 0–0-matchen mot Göteborg i torsdags.

Göteborgs målvakt Bengt Andersson, 37, var heller inte lyrisk:

– Jävla dynga. Jag träffade inte en enda inspark.

Tränar på naturgräs

De många skadorna har gjort att Örebro mer och mer gått över till att träna på Lingplan, en närbelägen plan med naturgräs.

– Vi får vara glada så länge vi har den, menar Mikael Danielson.

Är missnöjet utbrett?

– Det är ingen hemlighet att vi spelare hellre tränar på Lingplan. Konstgräset gör att det bränner under fötterna och sliter på leder. Jag är ingen doktor, men har aldrig varit med om maken till mycket skador i en trupp.

Om ni spelare är offentligt kritiska mot konstgräset, tror du inte då att Örebro kommer ha svårt att få ihop en trupp till nästa säsong?

– Jag sa innan det här att antingen blir det en lyckträff eller så blir det ett bakslag. Det blev ett bakslag. Men vi är inte ensamma nästa säsong, Sundsvall och Elfsborg kommer också att spela på konstgräs. Det ligger ju här och vi kan bara göra det bästa av situationen.

Även Örebros tränare Stefan Lundin är kritisk:

– Sambandet mellan allt hattande mellan olika planer och våra skador finns helt klart, har han tidigare sagt.

”Spelarnas ord viktigt”

Klubbens läkare, Ulf Nordström, tycker det är för tidigt att uttala sig om konstgräset är boven bakom truppens skador.

– Det kan fortfarande vara slumpfaktorn som ligger till grund för skadorna, men spelarnas ord är självklart jätteviktigt. Det är en signal och vi kan inte utesluta att det är konstgräset som ligger bakom skadorna. Vi håller på med en studie och kommer att göra en utvärdering efter säsongen, säger Ulf Nordström.

...och nästa år spelar de här på konstgräs

Johan D Lundin

ARTIKELN HANDLAR OM