Toivonen: Klart Zlatan ska med till VM om...

avJohanna Frändén

Ett landslagsfarväl och två klubbyten senare har Zlatan Ibrahimovic åter öppnat dörren till VM-truppen.

Ola Toivonen följer debatten med utgångspunkten att Ibrahimovic har tackat för sig, men bjuder på en hypotetisk slutsats:

– Om Zlatan känner han är hundra procent och Janne tycker att han ska vara med är det klart att han ska vara det, säger Toivonen till Sportbladet.

När Toulouse, farligt nära nedflyttningsplats i Ligue 1, möter Lyon i kväll är det med båda svenskarna utanför startelvan. Ola Toivonen har under vintern befunnit sig i den speciella situationen ”petad i klubben, given i landslaget”, men är rätt lugn över läget.

– Det har inte varit bra. Det är tråkigt. Men jag känner ingen stress, det har varit så i stort sett hela tiden här och jag har presterat i landslaget ändå. Jag känner framför allt trygghet från Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) och hela laget. Spelet vi spelar passar mig väldigt bra, säger Toivonen till Sportbladet.

”Alltid något det pratas om”

Till Ryssland reser han som en av två, tre givna offensiva krafter. I går presenterade sig ytterligare en kandidat med två mål i debuten för LA Galaxy. Zlatan Ibrahimovics uppvisning i Kalifornien har inte gått Ola Toivonen förbi. Inte debatten om hans eventuella VM-medverkan heller.

Det är rätt normalt att det pratas om man har varit med i alla år. Det har varit så sedan Henke Larssons tid och kring Zlatan är det alltid något det pratas om.

Finns det ett problem i att en spelare som inte varit med i kvalet och redan tagit avsked går in i skarpt läge?

– Jag vet inte. Jag har aldrig varit med om det.

Tycker du att Zlatan ska vara med i VM-truppen?

– Det är hypotetiskt. Det är en skillnad om Zlatan säger att han vill vara med, då kan man uttala sig.

”Klart han ska vara med då”

Hypotetiskt eller ej, i fredags gav Zlatan Ibrahimovic sin syn på saken och gav debatten rejält med syre igen:

– Om han (Janne) behöver mig och om jag är hundra procent är dörren öppen.
Ola Toivonen:

– Om Zlatan känner han är hundra procent och Janne tycker att han ska vara med och att de pratar med varandra så är det klart att en av världens bästa spelare de senaste åren ska vara med. Men det är hypotetiskt.

Vad vill Janne Andersson?

– Ingen aning. Jag tror att det svåraste är för er (media) att forma debatten på ett bra sätt när ingen vet vad som gäller. Det är det som blir jobbigt. Vi vet vad som gäller, vi vet att han har slutat. Det är därför vi tycker den är lite rolig.

Pratar ni i landslaget sinsemellan om Zlatans vara eller icke vara i VM?

– Inte så mycket. Vi har inte gjort det i alla fall. Det har varit väldigt klara besked från Zlatan och Pontus (Wernbloom) att de slutar. Det är samma sak som i klubblag, spelare slutar och det är den världen vi lever i.

Du och Jimmy Durmaz sa båda förra säsongen att övriga spelare tagit flera steg framåt sedan Zlatan försvann.

– Så var det väl. Många har klivit fram när Zlatan slutat och det måste man göra eftersom han är en sån spelare som kan avgöra allt på egen hand. När han försvinner var det väldigt mycket ett kollektiv som fick göra det. När man kommer till en match och inte når resultatet som mot Chile, då saknar vi den här världsspelare, det är skillnaden.

Vad drar ni för lärdomar av landslagssamlingen förra veckan?

– Det är aldrig bra att förlora två matcher efter varandra, det är klart. Man såg att vi behövde jobba på att hålla i bollen mer. Nu såg vi hur ett sydamerikanskt lag pressade oss högt på Friends, vi hade problem att komma ur det. Vi får uppleva nya situationer på planen.

VM-truppen presenteras den 15 maj och den 27 samlas landslaget för VM-läger. Men Ola Toivonens uppladdning har redan börjat.
– Det är i stort sett varje träning. Man vet att det är lite speltid här så allt man gör här är träning inför VM, det är min vardag.

ARTIKELN HANDLAR OM