Zlatan kan ”lösa det” som Donald Trump

FOTBOLL

Vill han, kan han, ska han? Efter alla de där frågorna kommer en ännu mer grundläggande:

F å r Zlatan Ibrahimovic spela VM?

Jag vet inte, men han borde nog slå Donald Trump en signal och höra efter.

Det var väl rätt längesedan till och med Nicklas Bendtner själv slutade jämföra sig med Zlatan Ibrahimovic, och ingen trodde väl att det skulle dyka upp ett skäl att göra det 2018.

Men här står vi, med ett VM på väg, en Zlatan som skickar in projektiler från 40 meter, en kokhet svensk landslagsdiskussion, ett spelbolagsägande som hamnar i blixtljus – och ett gott skäl att peka på Bendtner igen.

Ni minns kanske hur han firade ett kvitteringsmål i EM 2012 med att dra ner brallorna och visa upp ett par gröna kalsonger med ett spelbolagsnamn i linningen.

Uefa skrattade inte.

Bendtner fick böta 900 000, stängdes av en kvalmatch och blev en snabb påminnelse om att om det finns något de stora fotbollsjättarna inte ser mellan fingrarna med så är det pengar och spelbolag. I alla fall så länge som de inte kan kontrollera det själva.

Nu har Sportbladets Michael Wagner lusläst Fifas etiska kod och fått en bekräftelse från fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand: Om Zlatan Ibrahimovic vill/kan/ska spela fotbolls-VM för Sverige så får han inte göra det, inte så länge som han står kvar som ägare, passiv eller aktiv, för sitt nylanserade Malta-baserade spelbolag.

Tätt samarbete

Det finns många saker att säga om miljardärer som spekulerar i beroendeindustrier (särskilt som miljardärerna själva har erfarenhet av hur beroendebeteenden kan slå mot familjer), om det sunkiga i det.

Om vi däremot ska landa i den akuta frågan, den om VM-spel, så är den kittlande nog.

Integritet är nämligen en av Fifas grundpelare, det säger de själva. Man måste kunna lita på sportens integritet, och när Fifa lanserade sitt integritetsprojekt 2012 så var det betting och matchfixning man riktade spetsen mot. I dag samarbetar de med kontrollorganisationen Sportradar, och är högst medvetna om riskerna med uppgjorda matcher.

Och då vill man inte ha stjärnor som springer runt och spelar på dagen och tar emot miljoner från spelbolag på kvällen.

Zlatan Ibrahimovic – klubb för klubb 00:40

Jag har full förståelse för alla i hela världen som har svårt att ta emot etiska uppläxningar från just Fifa, men det här är så klart ganska enkel matematik.

Där är svaret.

Och vilka frågor lämnar det efter sig, egentligen?

Först och främst den här: Vad betyder egentligen det där med ”passivt” eller ”inaktivt” ägande som de skriver om sin etiska kod? Finns det en öppning i begreppen, en glidning som går att dribbla sig förbi ens för Zlatan Ibrahimovic, ens för en sommarmånad?

Speciell kombination

Skattejurister utreder frågan i detta nu. Men tills vidare tänker jag att det vore kittlande att se hur Fifa agerar om sportens snart starkaste varumärke på en tung, amerikansk marknad, står där och är beredd att spela fotboll i deras största turnering.

Tills vidare tänker jag dessutom på Donald Trump.

Det var ju, så att säga, inte okontroversiellt när det stod klart att han skulle kombinera rollerna att a) bolla miljardimperium med globala ekonomiska intressen, och att b) vara världens mäktigaste politiker.

En hel armada av etiska jurister och ekonomer arbetade sig genom en djungel av parametrar på temat ”intressekonflikt”, Trump orienterade sig igenom den med ett batteri av åtgärder, inklusive att skriva över en fond på sina söner.

Jag vet inte om man kan säga att presidenten ”löste det”, men han är ju i alla fall president, och han är det utan att ha sålt av sina privata intressen.

Etiskt?

Zlatan Ibrahimovic bor också i USA, han har också en lätt komplicerad relation till pressen, han delar faiblessen för alternativa fakta, och på sin spelplan är han väl närapå lika mäktig.

Skulle han kunna skriva över sin ägarandel på Helena Seger ett par veckor och sidledsdansa förbi en etisk Fifa-paragraf?

När Zlatan bestämt sig för att han vill, när Zlatan visat att han kan och när Janne Andersson bestämt sig för att han ska så får vi se om han får.

Vad det här avslöjandet mest av allt visar är att det börjar bli ont om tid för Sverige om de vill öppna den där VM-dörren för landets störste fotbollsspelare genom tiderna. Det handlar inte bara om fysik och ledarfilosofi längre.

Som de säger på Malta: Oddsen har precis stigit en bit!

avSimon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM