Fotbolls-VM

Därför kan Zlatan stoppas från VM

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Zlatan i VM? Miljontals svenska fans kan sannolikt sluta drömma.

Fifas etiska regler stoppar Ibrahimovic eftersom han gått in som delägare i spelbolaget Bethard.

– Reglerna gäller för samtliga nationer och spelare som ska medverka i VM, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

För en vecka sedan offentliggjorde spelbolaget Bethard Group, som är baserat på Malta, via ett pressmeddelande att man knutit Zlatan Ibrahimovic, 36, till företaget.

– Vi har tagit ett djärvt beslut att börja bygget av nästa generations varumärke inom sport och spel och vi är självklart superexalterade över att välkomna Zlatan ombord, sa vd:n Erik Skarp.

In som delägare

– Genom den här överenskommelsen kommer vi inte bara ha en otrolig ambassadör för varumärket utan också en väldigt engagerad delägare som hela tiden kommer att pressa oss outtröttligt framåt, sa Skarp i pressmeddelandet.

Olof Lundh på Fotbollskanalen menade för några dagar sedan att Ibrahimovic därmed dödat möjligheten till spel i VM på grund av engagemanget i Bethard eftersom Svenska Fotbollförbundets huvudsponsor Svenska Spel aldrig skulle acceptera att en av svenska landslagets spelare jobbar för och är delägare i ett utländskt spelbolag.

Fifas regler stoppar Zlatan?

Men Sportbladet kan avslöja att det inte är SvFF:s regler eller Svenska Spels synpunkter i det här fallet som sannolikt fäller Ibrahimovics eventuella deltagande i fotbolls-VM i Ryssland i sommar.

Det är värre än så.

Det är Fifas, Internationella fotbollförbundets, Code of Ethics (etiska regelverk) som stoppar Zlatan Ibrahimovic från att delta i VM – om han skulle vilja vara med och om han skulle bli uttagen.

Fifas etiska regelverk beskriver tydligt att reglerna gäller för domare, spelare, match- och spelaragenter.

I kapitel fyra, regel 25 står det att personer bundna till de etiska reglerna är: ”…förbjudna att äga andelar, aktivt eller passivt, i bolag, koncerner, organisationer och så vidare som marknadsför, tillhandahåller eller arrangerar sådana event eller transaktioner (vadslagning, gambling, lotterier eller liknande)”.

När Sportbladet kommer i kontakt med Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand så vill han inte ge sig in i olika resonemang kring vad Fifareglerna i slutändan innebär för Zlatan Ibrahimovics möjligheter att delta i VM.

Hänvisar till Ibrahimovic

Men Sjöstrand säger:

– Enligt Fifas regelverk och etiska kod får inte någon spelare varken direkt eller indirekt äga andelar i bettingbolag. 

– Jag håller mig till fakta och kan bara redogöra för det som gäller samtliga nationer och spelare som ska medverka i VM, säger Håkan Sjöstrand.

Känner Zlatan till de här Fifareglerna?

– Den frågan får Zlatan svara på.

Vad tycker Svenska fotbollförbundet om att Zlatan gör reklam för ett spelbolag?

– Om en spelare gör reklam i olika sammanhang är det en helt annan frågeställning som hanteras av Svenska fotbollförbundet, det vill säga det har inget med Fifas regelverk och etiska kod att göra. Det är två områden som är isolerade från varandra och hanteras därefter, säger Sjöstrand.

Sportbladet söker Zlatan Ibrahimovic via LA Galaxy för en kommentar.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här bröt Zlatan mot Fifas regler – kan straffas efter comebacken

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM

Zlatan Ibrahimovic

Håkan Sjöstrand

Svenska fotbollförbundet

Herrlandslaget i fotboll