Fotbolls-EM

Blågult laddar med dagliga urinprov

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Spelarna får lämna urinprov varje dag: ”De orkar mer”

Drickapaus Det var varmt när landslaget tränade på Zimbrustadion i går och näringsexperten Henning Svendsen såg till att spelarna fick i sig precis så mycket vätska som han räknat ut att de behöver.

CHISINAU. Landslagets förberedelser når en ny nivå.

Näringsexperten Henning Svendsen har genomfört dagliga urinprov på spelarna för att få dem i optimal form.

– Vi jämför med tidigare värden och kan se precis vad varje spelare behöver, säger Svendsen.

När landslaget i går eftermiddagen landade i Chisinau möttes de av en tryckande hetta strax under 30 grader och en luftfuktighet över 80 procent. Senare på kvällen kom såväl åska som regn.

Samma fysiskt krävande väderlek väntas i kväll. Många av de svenska utlandsproffsen har en lång säsong bakom sig och är trötta och slitna.

Därför har landslagsledningen lagt extra krut på att se till att spelarna är fysiskt och näringsmässigt optimalt förberedda.

– Jag har tagit urinprover på varje spelare varje morgon sedan vi samlades i måndags, säger Henning Svendsen. Då kan jag i detalj se hur mycket vätska spelarna förlorar och mängden vatten i muskelcellerna.

Försöker uppnå värden

Sedan Svendsen, som i många år haft ett nära samarbete med Erik Hamrén, anlitades i landslaget för över ett år sedan har han byggt upp en databas med uppgifter på varje spelare.

– Vi vet vilka värden en enskild spelare har haft i samband med matcher där de orkat riktigt mycket. De värdena försöker vi nu uppnå för var och en av dem. Jag har kunnat följa varje dag hur nära vi kommit.

– Så här detaljerat och vetenskapligt har vi aldrig gjort det tidigare, säger Svendsen. Spelarna tycker det är intressant och är med på noterna.

Vad innebär det här i praktiken på planen?

– Att en spelare orkar hoppa så här mycket högre, säger Svendsen och måttar fem centimeter mellan fingrarna, eller når fram så mycket längre i kampen om en boll. Sådant som kan bli avgörande.

– Med testerna kan vi ännu utförligare se till att spelarna får i sig tillräckligt med vätska. Med för lite vätska i muskelcellerna kommer annars krampen tidigare.

Kortare träning

Dagens långa färd mot den sena kvällsmatchen på Zimbrustadion (avspark 21.30 lokal tid) kan också komma att innehålla ett tidigare grepp landslaget provat på: ett lättare träningspass snarare än enbart en matchvärmning på fredagens förmiddag.

– Erik (Hamrén) är mer och mer inne på att använda sista dagen till att finslipa något. Fasta situationer kan vi köra på matchvärmningen, men inget är bestämt kring det, säger presschefen Hans Hultman.

Blågult har använt matchdagen till att gnugga fasta situationer vid ett tillfälle tidigare: i Amsterdam tränade landslaget hörnor och frisparkar på förmiddagen samma dag som man mötte Holland.

Ett av få positiva minnen från 1–4-utskåpningen var mittbacken Andreas Granqvists mål – efter en frispark från Sebastian Larsson.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM