Malmö FF

Attacken kunde ha stoppats

avPelle Tagesson

Huliganen greps och kördes i väg före matchen: ”Tyvärr hann han ändå ta sig tillbaka till arenan”

1 av 19 | Foto: Erik Aunér/Läsarbild

MALMÖ. Bara en dryg timme innan matchstart greps den numera rikskände huliganen av polisen.

– Vi körde ut honom på den skånska landsbygden, berättar supporterpolisen Henrik Qvist. Men tyvärr lyckades han ändå ta sig tillbaka till arenan.

18-åringen från Malmö är väl känd av de poliser som arbetar med supportar och huliganbråk. Nu är han också känd för den breda allmänheten, efter att i Malmö FF:s match mot Helsingborg ha rusat in på planen och angripit HIF:s målvakt Pär Hansson.

–Han är välkänd som en av de mest aktiva bråkstakarna, konstaterar Henrik Qvist. Han har varit inblandad och deltagit i ett flertal samlingar där man sökt konfrontation med supportrar från andra lag.

Hade extra koll på sig

Han tillhörde därför den grupp som polisen höll extra koll på inför tisdagskvällens derby i Malmö. Supportrarna laddade upp inför matchen på en pizzeria på Lorensborgsgatan. Ett 80-tal poliser fanns i närheten för att bevaka gänget.

När de poliseskorterade Helsingborgssupportrarna skulle passera blev det ändå bråk. MFF-supportrarna försökte ta sig ut från pizzerian för att störa tåget. När de hindrades av polisen blev det tumult och skadegörelse.

– Ett 50-tal personer omhändertogs och avlägsnades, berättar Henrik Qvist. Vi körde ut dem till Dalby-området där de släpptes av på olika ställen.

Dalby ligger tre mil från fotbollsarenan och tanken var att bråkstakarna inte skulle hinna tillbaka till matchen i Malmö.

– Vi vet inte om 18-åringen ringde efter en kompis som hämtade honom eller om han tog en taxi. Men tyvärr hann han ta sig till matchen.

Höll sig gömd i går

Efter 30 minuters spel kastades ett knallskott mot HIF:s målvakt Pär Hansson och några sekunder senare rusade 18-ingen in på planen och knuffade målvakten. Matchen avbröts omedelbart och 18-åringen är idag en av Skånes mest hatade personer någonsin.

Vem som kastade smällen vet polisen fortfarande inte. Men det finns uppgifter om att det kan ha varit 18-åringen.

– Vi samlar in filmmaterial från händelsen, berättar Henrik Qvist. Och så hoppas vi att någon på läktaren ska civilkurage nog att peka ut den skyldige.

I nuläget är 18-åringen misstänkt för ofredande och brott mot ordningsstadgan. Det är brott som sannolikt bara bestraffas med böter.

I går höll han sig gömd i familjens radhus och hade sin mobil avstängd. Flera hot har riktats mot honom och polisen gjorde under dagen några kontroller i villaområdet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF