Mordförsök mot Celtics tränare

FOTBOLL

Polisen upptäckte brevbomb
adresserad till Neil Lennon – kunde orsakat stor skada

Svensklaget Celtics manager Neil Lennon har utsatts för ett mordförsök.

En brevbomb adresserad till nordirländaren upptäcktes av skotsk polis.

– Vi tolererar inte den här typen av våld i Skottland, säger regeringschefen Alex Salmond.

Foto: Neil Lennon.

Paketet till Lennon, 39, hittades på ett postkontor den 26 mars och innehöll en spikbomb som polisen lyckades desarmera.

Även managerns advokat Paul McBride och politikern och Celticsupportern Trish Godman fick bomber adresserade till sig.

– En stor polisutredning är tillsatt för att försäkra att den eller de som är skyldiga blir identifierade, gripna och lagförda för brottet, säger Skottlands regeringschef Alex Salmond till BBC.

Konstruerade för att skada

Lyckligtvis upptäcktes samtliga brevbomber innan de nådde mottagarna, och inga människor har kommit till skada.

Men i dag bekräftade polisen att det kunde slutat riktigt illa.

– De var konstruerade för att skapa riktig skada till de människor som öppnade dem. Att skicka dessa paket med posten är en feg och föraktlig aktion, säger John Mitchell vid polisen till AP.

Polisen ville inte diskutera motivet bakom de bomber som skickats till olika personer kopplade till Celtic.

Engelsmannen Stewart Regan, chef för det skotska fotbollsförbundet, lovar att göra allt i sin makt för att stävja de vansinnesdåd som skett.

– Sporten får inte användas som en plattform för religiöst hat eller intolerans. Med hjälp av polisen, den skotska regeringen och våra andra ligaorgan avser vi att befria skotsk fotboll från detta gift som verkar vara allmänt utbrett i samhället, men som ingen vill ha, säger han till AP.

Regeringschefen Alex Salmond uppmanar även alla, och framförallt de som älskar fotboll, att tillsammans fördömma det som har hänt och kämpa för att se till att något liknande inte händer igen.

Inte första gången

Det är inte första gången som Lennon utsatts för hot under sin tid i Celtic – både som spelare och tränare.

I januari fick han pistolkulor skickade till sig från en adress i hemlandet Nordirland. 2002 slutade han i det nordirländska landslaget efter att ha mordhotats. Han har även blivit attackerad på gatan i Glasgow.

På söndag drabbar Celtic – med svensktrion Johan Mjällby (assisterande tränare till Lennon) Daniel Majstorovic och Fredrik Ljungberg – samman med Rangers i säsongens sista Old firm-derby, som kan avgöra i vilken del av staden den skotska ligatiteln hamnar.