Det nya kravet: Bättre arenor

Av: David Tanentsapf

Publicerad:
Uppdaterad:

Publikraset ska stoppas – med högre krav på arenorna

Arenafrågan är central för allsvenskans publik-kris.

Nu kan Sportbladet avslöja att fotbollen vill skärpa kraven på arenorna för de lag som spelar i högsta serien.

– Jag tror inte att Ljungskile skulle kunna spela i allsvensk fotboll 2012 på sin nuvarande arena, säger Tommy Theorin, generalsekreterare för Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef).

Råsuna – en av arenorna som inte får ett ”ja”.
Foto: Bildbyrån
Råsuna – en av arenorna som inte får ett ”ja”.

Klubbarna är rörande överens. Hur framtiden ser ut för svensk fotboll går hand i hand med arenafrågan.

Men nu diskuteras en skärpning av elitlicensen när det gäller kraven på klubbarnas hemmaarenor. Om några år lär lag med undermåliga arenor inte få spela i allsvenskan överhuvudtaget.

– Frågan är uppe för diskussion, både i Sef och i Fotbollförbundet. Vi vet inte exakt hur det blir, men kraven kommer att skärpas. Jag tror till exempel

inte att ett lag som Ljungskile hade kunnat spela i allsvenskan 2012 på sin nuvarande arena.

– Men jag vill påpeka att vi absolut inte diskuterar att stänga serien eller något i den stilen, det kommer inte att hända inom fotbollen, säger Tommy Theorin.

I?dag är situationen katastrofal. Men redan till nästa säsong kommer det att finnas hypermoderna arenor i både Malmö och Göteborg. Och Sportbladets granskning visar att det finns planer på nybyggen eller modernisering hos de flesta allsvenska lagen.

”Måste ställa krav”

– Det märks att frågan har fått genomslag, de flesta lagen har någonting på gång. Det kommer att poppa upp en eller ett par nya arenor per säsong de närmaste åren. Det här handlar om att vi måste börja ställa vissa krav, säger Tommy Theorin.

Serieledande Kalmar är ett av de lag där arenakrisen är störst. Fredrikskans är i bedrövligt skick och laget måste flytta sin Uefa-cupmatch mot Feyenoord till Borås.

– Vi har varit både i Gent och i Rotterdam och spelat Uefacupfotboll och på båda ställena är det tal om att riva den befintliga arenan och bygga nytt, trots att båda höll en högre nivå än den i Borås. Det borde vara ett betyg för hur usla arenorna är här hemma. Den som inte fattar att svensk fotbolls framtid ligger i den här frågan måste verkligen ta sig i kragen, säger klubbens ordförande Johnny Petersson.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN