”Huvudregeln är 3–0 till den icke-felande föreningen”

avRobert Laul

Det finns fortfarande flera olika scenarion som kan uppstå kring den avbrutna matchen mellan IFK Göteborg och Gais.

Huvudregeln när en avbruten match inte kan återupptas samma eller nästkommande dag är dock att den icke-felande föreningen ska tilldömas segern med 3-0.

Det bekräftar SvFF:s jurist Tobias Tibell för Sportbladet.

På fredag 09.00 meddelar disciplinnämnden sitt beslut.

Det som har hänt efter att raketerna regnade över Bravida Arenas innerplan från IFK Göteborgs klackläktare, Gais målvakt Marko Johansson hörselskadades, cupderbyt avbröts och Gais ”inte hade för avsikt att komma till spel klockan 14.00” på tisdagen (och som är relevant i den idrottsjuridiska process som nu pågår) är följande:

Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommittén, TK, har beslutat att det inte gick att fullfölja matchen "utan att det skulle riskera att medföra negativa sportsliga konsekvenser för övriga berörda lag i tävlingen", enligt TK:s beslut på svenskfotboll.se.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Därmed skickades ärendet vidare till Disciplinnämnden som nu har att ta ställning till den avbrutna matchen.

”De ska tilldöma seger med 3–0”

– Varför matchen avbröts är ostridigt. Det var de ordningsstörningar som inträffade, förklarar SvFF:s jurist Tobias Tibell och fortsätter:

– Disciplinnämnden ska ta ställning till de sportsliga konsekvenserna till följd av att vi har en avbruten match som SvFF:s Tävlingskommitté bedömt inte kan fullföljas.

Därmed "backar" processen ett par steg och det finns en rad olika konsekvenser som kan bli aktuella.

– Huvudregeln är att den icke-felande föreningen bakom att matchen avbröts ska tilldömas segern med 3-0.

Är det givet att Gais är den "icke-felande föreningen"?

– Det vill jag inte uttala mig om utan det är en fråga som Disciplinnämnden nu får ta ställning till. Det handlar om en samlad bedömning av hela händelseförloppet, säger Tobias Tibell.

Så beslutar Disciplinnämnden

Att Gais hänvisade till "walkover" på sin hemsida, vilken betydelse har det för utgången?

– Gais har till SvFF meddelat att de lämnat ”walkover” till återupptagandet av matchen. Det tar TK tolkat som att de inte vill medverka till att matchen fullföljs. Ordvalet ”walkover” får Gais stå för, men TK har bedömt att det inte fanns någon speltid eller speldatum att lämna walkover till vid tidpunkten för deras besked. Det har varit ett led i bedömningen att det inte gick att återuppta matchen, säger Tobias Tibell.

Om inte huvudregeln ska gälla krävs särskilda skäl. Om särskilda skäl föreligger kan Disciplinnämnden enligt regelverket besluta om att matchen ska återupptas, att det uppnådda resultat ska gälla (0-0) eller att matchen ska spelas om i sin helhet.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN