Skandalupplösningen på danska ligan – tjänade på att förlora

avErik Karlsson

Midtjylland satte 2–1 mot Sönderjyske i 89:e minuten.

Då jublade förlorarna.

Nu snackar hela Danmark om det som kallas ”Superligan-skandalen”.

Det var när sista omgången av den danska högstaligan spelades som den märkliga matchupplösningen ägde rum.

Bakgrunden är ett minst sagt komplicerat system för vidare spel efter grundserien är färdigspelad. De sex främsta lagen går vidare till en slutspelsserie medan de övriga åtta lagen som återstår fördelas på två fyrlagsgrupper. De två som toppar respektive grupp har chans på Europa League medan de två sämsta riskerar nedflyttning.

Och nu till det som skapat en storm i dansk fotboll. För hade Sönderjyske vunnit eller spelat kryss sin match hade man slutat sjua i ligan och hamnat i en grupp där tre lag kan gå vidare men slutade man åtta eller nia hamnade man i en grupp där de två bottenlagen redan var avhakade.

”Bara att skratta”

Så när Gustav Wikheim satte 2–1 för Midtjylland i 89:e minuten ställdes allt på sin spets. Målet var ju faktiskt bra för båda lagen.

”Det är det minst irriterande mål vi släppt in i minut 89 någonsin.” skrev Sönderjyske på sin officiella Twitter, även om det senare togs bort.

Sönderjyskes Christian Jakobsen gav också en intervju direkt efter matchen som spädde på rykten om en läggmatch:

– Det är bara att skratta. Det är inte så mycket mer man kan göra. Det gör ont, ont med tanke på stoltheten men man gör sitt bästa för klubben.

Enligt uppgifter till Ekstra Bladet i dag kan den märkliga avslutningen på säsongen bli dödsstöten för fjortonlagsligan och att man i Danmark återgår till 12 lag och 33 omgångar. Då ska dessutom serien delas i två delar efter 22 omgångar och skapa en titelkamp och en nedflyttningskamp

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM