Allsvenskan 2015

Bajens nye målvakt: "Jag kan inte vänta"

Av: 

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

Isländske landslagsmålvakten: "Jag vet att Lagerbäck har stor respekt för mig"

Ögmundur Kristinsson, 26, plockades in i det isländska landslaget av Lars Lagerbäck förra året.

Nu har landslagmålvakten landat i Sverige – och är redo att ta nästa steg i karriären i Hammarby.

– Jag kan verkligen inte vänta tills jag får spela inför fansen på Tele 2. Jag vill vara med och ta Hammarby tillbaka till toppen, säger han.

Ögmundur Kristinsson.
Ögmundur Kristinsson.

Ögmundur Kristinsson, som i morgon spelar sina första minuter för Hammarby, får beskrivas som en doldis i fotbolls-Sverige.

Men det finns en fotbollssvensk som har järnkoll på den isländske målvakten.

Islands succéförbundskapten Lars Lagerbäck var den som förra året tog ut den 26-årige målvakten i A-landslaget för första gången, bakom förstemålvakten Hannes Tor Halldorsson.

Förutom Hammarbys egen scoutning i jakten på Johannes Hopf ersättare ska Lagerbäck ha lovordat sin landslagsmålvakt i samtal med klubben.

Och efter att kontraktet var skrivet hyllade Lagerbäck värvningen.

– Ett utmärkt val. Han har potential att bli riktigt bra, sa han till Fotbollskanalen.

"Lagerbäck har respekt för mig"

– Jag vet inte mer om det än det jag har läst på internet faktiskt. Men Lagerbäck har gjort ett fantastiskt avtryck i den isländska fotbollen och han är en riktig legend här i Sverige. Säger han att jag är en bra spelare så är jag väldigt stolt och glad, säger nyförvärvet.

– Lasse var den första som tog ut mig i A-landslaget och sedan dess har jag varit uttagen till nästan alla landskamper. Jag vet att Lagerbäck har stor respekt för mig – precis som han har för alla isländska spelare.

Kristinsson hade fram tills förra året spelat i den isländska ligan i hela sin karriär. Men förra sommaren bytte han Island mot Danmark och Randers där han till största delar varit bänkad bakom svenske U21-landslagsmannen Karl-Johan Johnsson. Men bristen på matcher det senaste året vill han inte se som en stor nackdel.

Inte orolig över formen

– Jag spelade några matcher med Randers och höll nollan i alla dem, och så är jag nöjd med mina första landskamper jag spelat för Island. Så egentligen är jag inte alls orolig för formen. Nu har jag fram till den 15:e juli på mig att träna hårt och komma i form.

Kristinsson är alltså inte tillgänglig för spel förrän transferfönstret öppnar då – men redan imorgon gör han debut i Bajentröjan när han byter av Tim Markström i den andra halvleken i träningsmatchen mot Åtvidaberg på Grimsta IP.

– Det finns alltid konkurrens på målvaktssidan, men jag är helt klart här för att fajtas om att få spela många matcher. Jag utvecklades under min tid i Danmark, men nu hoppas jag att jag kommer att utvecklas ännu mer här. Målet är att hjälpa till att föra upp Hammarby på en bra plats i allsvenskan.

Vad visste du om klubben innan du kom hit?

– Jag visste att det var en av de största klubbarna i Sverige, och att de har några av de bästa fansen i hela Europa. När jag hörde om klubbens intresse så tittade jag på några matcher också. Det såg bra ut.

Och intrycken nu då?

– Bra! Det går ganska snabbt på träningarna, och det finns många bra spelare med bra kvalitet. Jag pratade lite med Lasse (Lagerbäck) om Nanne (Bergstrand) innan och han snackade väldigt bra honom.

Och vad tycker du själv?

– Jag är väldigt imponerad av Nanne. Han är en rolig man som vet vad han snackar om till 100 procent när det gäller fotboll. Men just nu fokuserar jag bara på att förstå vad han säger.

Har Nanne en klurig dialekt?

– Haha, nej. Det är bara det att jag aldrig pratat svenska förut. I Danmark hade jag en engelsk tränare så då pratade man alltid engelska. Men svenskan kommer att komma snabbt, det är inte så svårt, eftersom jag kan danska.

Det gick knackigt för laget innan uppehållet. Vad hoppas du bidra med?

– Jag hoppas att jag kan prata, styra och visa min kvalitet och att det hjälper laget att börja hålla nollan.

I morgondagens träningsmatch mot Åtvidaberg saknas Kennedy Bakircioglu, Pablo Pinones Arce, Erik Israelsson och Oliver Silverholt som alla dras med småskavanker.

Tim Markström och Ögmundur Kristinsson står varsin halvlek.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Lagerbäck

Johannes Hopf

Tim Markström

Karl-Johan Johnsson

Hammarby IF Fotboll