”Det har jag inte sett sedan 1994”

Bronshjälten Tomas Brolin hyllar landslaget

avStefan Holm

Tomas Brolin förde Sverige till VM-brons 1994.

24 år senare känner han igen sig när han ser landslaget spela.

– Spelarna höjer sig och hjälper varandra. Det har jag efterlyst många gånger de senaste 20 åren, säger legendaren till Sportbladet.

Foto: MARCUS ERICSSON

Tomas Brolin var en av de största hjältarna och spelade till sig en plats i världslaget när Sverige vann VM-brons i USA 1994.

Nu har mittfältsgeniet blivit 48 år och följer mästerskapet från hemmet i Sigtuna.

Om han gillar vad han har sett?

– Jag är absolut imponerad, speciellt av den senaste matchen, säger Brolin syftande på 3–0-segern mot Mexiko.

Han trodde, vilket han har uttryckt i en podcast, att Sverige skulle ta sig vidare från gruppspelet men kunde inte i sin vildaste fantasi föreställa sig att Tyskland skulle missa slutspelet.

– Jag hade ett rätt i alla fall, säger han och skrattar.

Slår Schweiz med 2–1?

Tomas Brolin tror att Janne Anderssons blågula framgångståg kommer att tuffa vidare i Ryssland. Inför tisdagens åttondelsfinal mot Schweiz ser han bara möjligheter.

– Jag håller tummarna och tror på 2–1 till Sverige. Om någon före VM sagt att de skulle få möta Schweiz i åttondelen hade de tagit det alla dagar i veckan. Schweiz lär vilja föra matchen och det passar Sverige bra. Sverige har ett fantastiskt defensivt spel, alla spelare vet vad de ska göra i olika situationer och de ställer om på ett bra sätt. Sedan måste de sätta de få målchanser som uppstår, och det gjorde de bra mot Mexiko. De malde på och till slut lossnade det. Schweiz har dessutom två avstängda i backlinjen (Stephan Lichtsteiner och Fabian Schär) och det är inte negativt för Sveriges del. Det känns som att Sverige har ett jävla flow, att spelarna litar på varandra. Gör någon ett misstag så springer någon annan järnet och rättar till det. Nu är ”Sebbe” (Sebastian Larsson) borta och det är inte bra för Sverige. Han ger sig aldrig och jobbar för laget och tar många rätt beslut, men Gustav (Svensson) gör det säkert lika bra om det nu blir han som kommer in, säger Tomas Brolin.

Foto: LOTTE FERNVALL
Brolin tar emot folkets hyllningar efter hemkomsten 1994.

Just när det gäller viljan och lojaliteten, att spelarna verkligen offrar sig för varandra, ser han tydliga likheter mellan årets VM-lag och bronsupplagan 1994.

– Parallellen jag ser, och som jag efterlyst många gånger de senaste 20 åren, är att spelarna höjer sig och hjälper varandra. Spelarna är duktiga, men för att gå långt i VM måste de upp ett snäpp till och hjälpa varandra att bli bättre. Det har jag inte sett sedan 1994. Då växte vi, spelare för spelare, under turneringens gång.

Är det någon enskild spelare som har imponerat på dig?

– Alla drar åt samma håll och ingen sticker ut. Mot Mexiko drog (Ludwig) Augustinsson dit en boll på volley. Det är den enda chans han har haft, och den satte han. Alla säger (Andreas) Granqvist och visst tar han ett jäkla ansvar och sätter straffarna i viktiga lägen, ungefär som jag gjorde.

Hur ser du på Janne Andersson som ledare?

– Han är en bra och skön tränare. Dessutom gillar han trav, vilket är viktigt. Ha, ha, ha. Han har väldigt bra värderingar och får med sig hela gruppen samtidigt som han är lyhörd. Det är en väldigt bra ledare. Jag har träffat honom några gånger.

Hur långt kan det bära?

– Långt. Titta på vilka de har slagit ut: Tyskland, Italien och Holland. Det är inga dåliga lag, liksom. Nu gäller det att fortsätta göra sitt bästa, höja sig och slippa skador och dumma avstängningar.

Den som följer Tomas Brolin på Instagram vet att han går in för matcherna även som tv-tittare. Inför mötet med Mexiko hade han hängt upp flaggor, ballonger och vimplar – allt i blått och gult – vid poolen och flyttat ut storbildstv:n.

Han har byggt upp ett eget Camp Sweden i miniatyr.

– Jag har alltid hållit på med event och ska jag ha lite polare hemma offrar jag gärna några timmar på att göra miljön trevlig. Det blir lite roligare då, säger Tomas Brolin.

Du har inte funderat på att åka till Ryssland?

– Jo, men det har inte funkat i planeringen. Vi får se, det kan bli ett sista-minuten-beslut.

Till sist, var hamnar VM-guldet?

– Jag har tippat Brasilien och står fast vid det. De har spelat helt okej och är ett lag som växer. Det lag som har imponerat mest, förutom Sverige, är Kroatien. Sedan har jag en förkärlek till Colombia, men jag tror att Brasilien står där med pokalen.