Lockar storpublik & har blivit idoler

Laget som krossar fördomarna: Ni ska se dvärgar som kan spela fotboll

Den kortaste spelaren är en meter lång – men de lockar publik på 30 000.

Möt laget som trotsar föreställningar och har förändrat fördomar över hela Brasilien.

Nu vill Gigantes do Norte bli inbjudna till VM.

Stjärnan kallas för Vágner Love, har spelat för laget sedan starten för åtta år sedan och berättar själv hur Gigantes do Norte förändrat hans liv.

– Tidigare kämpade jag med att möta alla fördomar på gatorna. Nu får jag komplimanger överallt. Fantastiska komplimanger. Jag är så stolt över att vara en del av det här laget med alla lagkamraterna som jag nu ser som mina bröder. Jag blir lycklig av att komma hit och spela fotboll, säger 27-årige Casemiro Ribeiro enligt Daily Mail.

”Ger publiken vad de vill ha”

Ribeiro är målkung i klubben som grundades 2006 för att utmana fördomar som kortvuxna möts av i Brasilien. Framgången har varit så stor att laget nu lockar publik på upp till 30 000 personer och både kan avlöna och utbilda sina spelare för att förbereda dem för livet efter fotbollen.

– Vi ger publiken vad de vill ha. Vi spelar med stort bollinnehav och gör många mål. Alla blir alltid väldigt förvånade över hur bra vi är, säger Ribeiro.

Laget spelar mot fullvuxna motståndare på vanliga planer med fullstora mål. Enda egentliga skillnaden är att spelarna tillåts stå på varandras axlar för att ha möjlighet att skapa en vettig försvarsmur. Annars ser coachen Max Goiano inte några större skillnader på sina egna spelare och motståndarnas.

”Alla hade kunnat vara proffs”

– Anfallarna, de offensiva mittfältarna och ytterbackarna är väldigt bra. Vi har ”Vágner Love”, ”Ronaldo” och ”Cafu” som är 36 år men har en 20-årings lungor. Hela laget är bra. Hade de haft min längd hade alla lätt kunnat vara professionella spelare, säger Goiano.

– Vi jobbar mycket med att hålla bollen på backen och spela på ett attraktivt sätt. Det är nog ganska logiskt egentligen eftersom vi inte skulle ha en chans om vi spelade höjdbollar.

Laget har enligt Daily Mail tagit Brasilien med storm och dessutom hjälpt många av spelarna som tidigare kände sig isolerade i samhället. Nu hoppas klubben att VM-arrangören ska bjuda in laget i samband med sommarens turnering.

– Ibland hör du motståndarna säga att ”nej, vi kommer att förlora mot ett gäng dvärgar” eller ”vi ska gå till arenan och se dvärgar spela fotboll”. Men jag brukar säga att ”nej, ni ska se dvärgar som kan spela fotboll. Gigantes do Norte är bara annorlunda i storlek”, säger tränaren Max Goiano.

Se BTV:s videoreportage om Gigantes do Norte!

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.