Fotbolls-VM

Zlatan hjälte – Sverige klart för playoff

Av: 

Mattias Lönngren

Malin Wahlberg

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

Avgjorde i kvalrysaren mot Österrike

Drömmen om VM lever – tack Zlatan Ibrahimovic.

Inhopparen Kim Källström serverade Zlatan som sänkte Österrike med ett 2-1-mål.

– Det är magiskt, säger Ibrahimovic till Kanal 5.

I natt firade svenskarna segern med öl i bubbelpoolen.

Allt lutade åt oavgjort på Friends arena och Sverige såg ut att behöva göra en jättematch mot Tyskland på tisdag, och stjäla minst en poäng för att nå playoff.

Men då klev Zlatan Ibrahimovic fram – och blev stor hjälte.

Inhopparen Kim Källström hittade fram med en fin passning till Zlatan som sköt in 2-1 bakom målvakten Robert Almer.

– Det är min favoritposition, att få smyga ner och få tid på mig, ganska djupt i banan och så vet jag att Zlatan ofta söker den löpningen. Det är inte första gången jag slår den till honom. Men det är där han vill ha den, där är tajmingen perfekt. När han får den bollen är det mål till 100 procent, säger Källström till Sportbladet.

”Ett steg närmare VM”

Österrike öste på framåt för att få till en kvittering, men fick avsluta med tio man efter att Marko Arnautovic blivit utvisad. Anfallaren fick rött kort efter satt pannan mot Johan Elmanders.

– Det var en fantastisk känsla, vi är ett steg närmare VM. I dag är vi i playoff, två matcher från VM. Nu har vi passerat gruppen och är vidare till playoff. Vi ligger under 1-0 i halvtid, vi kommer in i omklädningsrummet och alla är besvikna, säger Zlatan till Kanal 5.

– Med det stödet vi har haft i dag, fullsatt arena, det kan inte bli bättre.

Hamnade i underläge

Drygt halvvägs in i den första halvleken kom kallduschen. Efter en frispark skickades bollen in i straffområdet. Anders Svensson försökte nicka bort bollen, men den hamnade i stället hos Marc Janko, som lirade fram till Martin Harnik och han sköt in 1-0 till Österrike.

– Jag tror att underläget beror på många faktorer. Det kan vara nervositet, fullsatt arena. Det var inte en måste-vinna-match, men vi vinner. Så länge vi vinner så spelar det väl ingen roll om vi spelar dåligt? säger Zlatan.

Tio minuter in i andra halvlek kom kvitteringen.

Zlatan Ibrahimovic väggspelade med Sebastian Larsson, och hittade sedan fram till Martin Olsson som vräkte sig fram och nickade in 1-1.

– Det var galet, jag blev galen. Det är så i viktiga matcher, känslorna tar över. Det är otroligt, vi var taggade på att hålla igen på slutet. Det funkar bra, säger Olsson.

Lottas den 21 oktober

Resultatet betyder att Sverige är klart för playoff – oavsett hur det går mot Tyskland på tisdag. Playoff lottas den 21 oktober och matcherna spelas den 15:e och 19:e november.

– Vi har uppnått vårt mål, det var att nå playoff-platsen, säger Källström.

I natt firade de svenska hjältarna med öl och bubbelbad. Pontus Wernbloom la upp en bild på sin Facebook där han, Ola Toivonen, Alexander Kacaniklic, Jonas Olsson och Rasmus Elm satt i hotellets bubbelpool.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotbolls-VM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM