Så kuppade de bort Barcelona

Touré talar ut om värvningsfräckisen

Kolo och Yaya Touré.
Kolo och Yaya Touré.

De har spelat med varandra – men aldrig tidigare mot varandra.

Inför stormatchen Liverpool-Manchester City avslöjar nu Kolo Touré hur han värvade brorsan Yaya till City.

– Jag var tvungen att hjälpa till, säger 33-åringen till FourFourTwo.

På söndag möts för första gången bröderna Touré i en tävlingsmatch när Liverpool tar emot Manchester City i kampen om ligatiteln. De har dock spelat tillsammans under flera år – tack vare en värvningskupp från Kolo som tog Yaya till Manchester City.

”Räckte över telefonen”

– Jag visste att han skulle vara en fantastisk värvning för City så när ordföranden Khaldoon Al Mubarak talade med mig om möjligheterna så jag var jag tvungen att hjälpa till, säger Kolo Touré till FourFourTwo.

Yaya Touré var 2010 en firad stjärna i Barcelona och City kunde inte ta kontakt med mittfältaren personligen innan Barcelona accepterat deras bud. Då kuppade klubbledningen med hjälp av brorsan Kolo.

– Jag såg till att träffa Yaya och ringde sedan upp ordföranden. Jag sa åt honom att jag hade Yaya bredvid mig och räckte över telefonen. Inte långt senare blev han en City-spelare. Jag är stolt över vad han åstadkommit. Han har varit en stor succé här, säger Kolo Touré.

Att samspelet mellan de två fungerade, innan Kolo lämnade för Liverpool förra sommaren, var knappast någon överraskning heller. Hela familjen Touré tävlade i internmatcher under hela sin barndom.

Tredje bror i proffslivet

– Vi är nio stycken i familjen, sju pojkar och två flickor. Vi brukade spela tre mot tre väldigt ofta med våra bröder. Jag skulle säga att några av dem hade större talang än oss men möjligheten kom för Yaya och mig. Jag älskade de där smålagsmatcherna. De är fantastiska minnen. Jag vill minnas att jag brukade vinna men Yaya har förmodligen en annan uppfattning, säger Kolo.

En tredje bror nådde också proffsspel, Ibrahim Touré som återfinns i libanesiska Al-Safa. Nu är frågan vem den 28-årige anfallaren hejar på i söndagens stormatch?

– Jag vet inte, du får fråga honom (säger Kolo med ett skratt). Jag hoppas att det blir jag! Men han har sin egen karriär att fokusera på även om jag är säker på att han kommer följa den här matchen med intresse. Det blir ära till vinnaren och en hel del gliringar för förloraren.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN