La Liga

Larsson kan grusa Reals titeldrömmar

Av: 

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

”Kul om Atlético Madrid kunde få vinna”

Real Madrid slåss om ligatiteln – Valladolid slåss om nytt kontrakt.

I kväll kan en svensk sno alla rubriker.

– Det hade jag inte haft något emot, säger Daniel Larsson, 27, i en lång intervju med Sportbladet.

Efter den allsvenska säsongen 2012 lämnade Daniel Larsson Malmö FF för La Liga och Valladolid. Han fick förtroende direkt och älskar livet i världens just nu bästa liga.

– Maten är ingen höjdare, den lyfter jag inte fram. Men fotbollen är fantastisk, det är enormt roligt att spela här, det är ruggigt hög kvalité, säger han.

Ingen god mat. Men tapas käkar du väl...?

– Det kan vara gott. Men extremt många rätter är väldigt smaklösa, de är rädda för kryddor här. De första månaderna klagade jag inte heller, men när jag kom in i det och hade provat all mat så var det något jag saknade.

Valladolid är storleksmässigt jämförbart med Malmö. Men ska han jämföra klubben med någon allsvensk klubb blir det Halmstad BK.

– Men då tänker jag inte på spelkvalité. Utan det handlar om storleken på laget i jämförelse med konkurrenterna, och traditionsmässigt, säger Larsson.

”Det är ändå mitt blod”

På tal om allsvenskan. Du har spelat i BK Häcken och Malmö FF, och har din bror Sam i IFK Göteborg. Var finns dina sympatier nu?

– Just nu håller jag mest på min bror, det är ändå mitt blod. Det är han som är mitt lag i Sverige just nu. Sen spelar han kanske i ett lag som jag inte har haft några större känslor för på så sätt. Han går först, men sedan är det klart att jag har stora sympatier för mina föregående klubbar, jag ser gärna att det går bra för dem.

Vad tycker du att du har lärt dig sedan du flyttade från allsvenskan?

– Jag har varit här i snart 1,5 år. Jag har lärt mig språk om inte annat. Nej, det handlar väl mer om en helhet som jag tycker har gjort mig till en bättre fotbollsspelare. Exakt vad det innebär vet jag inte. Jag springer upp och ner mycket, så defensivt har jag absolut utvecklats, det kan jag erkänna.

Du är den enda svensken i La Liga och har gjort 25 framträdanden, tre mål, den här säsongen. Men du figurerar inte så mycket i media. Varför tror du att det är så?

– Det finns människor i min närhet som tycker det är märkligt ibland. Jag tänker inte så mycket på att man inte blir uppmärksammad.

– Många av de engelska lagen har sina traditioner och har sina fans i Sverige. Där finns en skillnad, men i övrigt har jag inte så många förslag på varför.

Blir du igenkänd i Valladolid? Har ni passionerade fans?

– Det finns absolut ett stort intresse. Alla i stan är vana att klubben är ett ”lindansargäng”, att laget går upp och ner mellan de högsta divisionerna, så det är liksom inte den där panikkänslan i stan.

Lirar på ”Lunginflammationsstadion”

I kväll behöver Valladolid hjälp av sina hemmafans.

Daniel Larsson och hans lagkamrater tar emot stjärnfyllda Real Madrid. Valladolid slåss för ett kontrakt i La Liga, Real Madrid slåss för ligatiteln.

– Jag har mött Real Madrid och Barcelona, men varken Ronaldo eller Messi har varit med i de matcherna. Men har en ny chans nu, säger han.

Vid 21.00 smällar det på José Zorrilla, även kallad ”Lunginflammationsstadion”.

– Om det är kallt och lite vind, så landar vinden på huvudläktaren. Jag tror att det kommer från 1982 när de hade VM på den arenan. Det var en prins eller något som var och kollade på en match den vintern och fick lunginflammation. Något sådant liknande har hänt, sedan har det väl levt kvar. I folkmun säger man José Zorrilla, men alla känner till att smeknamnet finns, säger Larsson.

Vad har du för tankar inför matchen?

– De kommer inte skicka ut något juniorlag liksom. Vill de vinna ligan måste de vinna. Det blir ett bra tryck. Det är en hängmatch för oss, men vi har egentligen våra finaler sen. På söndag spelar vi mot Betís och det är den matchen vi ska vinna. Mot Real blir det mer en bonus om vi får med oss poäng.

Det finns nog rätt många som skulle tycka det var coolt om du – en svensk – fällde en storklubb i en titeljakt. Är det inte en kittlande tanke att du kan sno rubrikerna i kväll?

– Haha, det hade jag inte haft något emot. När man står inför matchen och domaren ska blåsa, så tror jag att de flesta som spelar fotboll tänker att de ska vinna.

Vilket lag vill du ska ta titeln i Spanien?

– Jag tycker att det hade varit kul om Atlético Madrid kunde få vinna, inte bara för att det behövs ett tredje lag i Spanien, utan för att jag tycker att de har gjort en fantastisk säsong. De var totalt överlägsna mot oss i båda matcherna. Vi slog ändå ”Barça”, men sedan torskade vi med fyra mot Real. Jag tycker att Atlético förtjänar titeln.

– Det är inte så många klubbar som har gått så långt i så många turneringar med så få spelare. De måste ha gjort en jävligt stark försäsong.

Hyllar råskinnet Pepe

Vilken är den bästa spelaren du har mött i La Liga?

– Det var inte så roligt att spela mot (Angel) di María och Marcelo. Det var rätt jobbigt. Jag tycker att Gabi i Atlético är fantastiskt bra. Det finns många bra spelare i ligan, men Real borta var den matchen som kändes svårast personligen.

I El Clásico har det varit mycket tjafs de senaste åren, med Pepe som centralfigur. Är han en ful spelare?

– Han blir värre i sådana matcher, speciellt mot Barcelona. Sedan är han en extremt aggressiv spelare. Han spelar ofta på gränsen, men går inte så ofta över gränsen mot andra lag än Barcelona. Om man ser på den här säsongen har han varit extremt bra. Jag tänker ju på honom som en extremt bra mittback i första hand. De som bara ser El Clásico har nog en helt annorlunda bild av honom.

Du gjorde debut för A-landslaget under vinternturnén 2010. Hur mycket tänker du på landslaget?

– Jag tänker inte alls särskilt mycket på det. Det är klart jag ser deras matcher när de spelar, men i övrigt, inte så mycket.

Tycker du att du ska få chansen?

– Det är inte upp till mig att tycka det. Vill förbundskaptenen ge mig chansen så vill jag gärna ta den. Om inte, så accepterar jag det.

Har Erik Hamrén hört av sig?

– Nej, ingenting. Och det är kanske därför jag inte tänker så mycket på landslaget.

Hur ser du på framtiden?

– Jag trivs fantastiskt bra i Spanien, och stannar gärna kvar där. Men om vi åker ur så kanske situationen ändras, men det är inget jag vill tänka på nu. Först ska vi försöka lösa situationen i tabellen.

Matchen mellan Valladolid och Real Madrid drar igång vid klockan 21.00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

La Liga

Daniel Larsson

Malmö FF

Real Madrid CF

Atlético Madrid