Zlatan kritiseras av huvudsponsorn

Publicerad 2013-12-27

Svenska fotbollförbundets huvudsponsor reagerar starkt på Zlatan Ibrahimovics uttalanden om damfotboll.

– Det är inte okej att en lagkapten för herrlandslaget raljerar över damlandslaget, säger Johan Lindvall, varumärkeschef på Svenska Spel.

Johan Lindvall.

– Vi jobbar hårt för att få till en sundare fördelning mellan dam- och herrfotbollsmedlen. Det är väldigt olyckligt när Zlatan säger så här, fortsätter Lindvall.

Svenska Spel-chefen sällar sig därmed till en storm av kritik mot Zlatan Ibrahimovic, som i en intervju med Expressen sade att han tyckte jämförelser mellan herrfotboll och damfotboll var löjliga.

– De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, sade Ibrahimovic, apropå diskussionen efter fotbollsgalan då Anders Svensson fick en bil, medan Therese Sjögran blev utan.

Även förbundet får kritik

– Det som är problematiskt är när han raljerar över damfotbollen, när han pratar om att de kan få en cykel med hans autograf på. Sedan säger han ju också att han har största respekt för damfotbollen, men han väljer att raljera, säger Johan Lindvall.

– Det sänker nivån, och det tycker jag att han ska hålla sig för god för.

Svenska Spel sitter just nu i en slutförhandling om ett nytt avtal med Svenska fotbollförbundet. Det senaste femåriga avtalet går ut vid årsskiftet. Uttalandet påverkar dock inte samarbetet, enligt Lindvall. Han har inte pratat med förbundet om Zlatans uttalande.

– Jag kommer att ta det med dem när vi talas vid nästa gång. Då kommer jag att säga samma sak som det jag säger till dig, att det inte är okej.

Lindvall tycker inte att förbundet hanterat frågan bra.

– Jag tycker att man kan vara tydligare med vad man förväntar sig av en lagkapten. Zlatan uttalar sig i egenskap av lagkapten, och därmed som en förlängd arm för förbundet.

Påverkar inte samarbetet

Även Mathias Kemi, sponsor- och partnerchef på Scandic hotels, tycker att lagkaptenens uttalande är "olyckligt".

– Hur man än vänder och vrider på det är han en de största förebilderna, alla kategorier, säger han till TT.

Däremot påverkar inte uppmärksamheten samarbetet med förbundet, och Scandic kommer inte att ta upp uttalandet där.

– Det är en person som har en åsikt och inte svensk fotboll, eller förbundet, säger Kemi.

Scandic är en av tre så kallade nationella partners till förbundet, på nivån under Svenska Spel.

Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson upprepar i en intervju med TT det som lades ut på hemsidan i går.

– Jag som ordförande kommenterar eller recenserar inte vad spelare eller ledare säger eller tycker. Då skulle jag hålla på med det dagligdags, säger han.

Huvudsponsorns kritik bemöter han så här:

– Jag uppfattar inte det som en allmän kritik mot förbundet, säger han.

De tycker att ni kunde vara tydligare med vad man förväntar sig av en lagkapten.

– Det får stå för dem, de synpunkterna. Jag kommenterar inte deras synpunkter eller kommentarer heller. I den mån de har något att framföra ska vi naturligtvis tala om det.

”Uppenbarligen har många blivit väldigt upprörda”

Nilsson vill inte svara på om han kommer att ta upp det här specifika uttalandet med Ibrahimovic.

– Jag berättar inte för någon om vad vi pratar om, när vi pratar och vilka frågor som tas upp. Det stannar mellan de personer jag har förtroliga samtal med, och mig, säger han.

Lagkaptenens uttalande och diskussionen därefter har fått större proportioner än Nilsson trodde.

– Uppenbarligen har många blivit väldigt upprörda, men möjligen har det blivit något större än vad jag förväntade mig. Man plockade ut en lösryckt mening ur en lång intervju, där det även uttrycks respekt för damfotbollen, säger han.

Första punkten i SvFF:s värdegrund lyder: "Vi vill varandras framgång". Dessutom ska förbundet gynna "arbetet för jämställdhet och mångfald", enligt värdegrunden.

Kan en lagkapten uttrycka sig på ett sätt som strider mot er värdegrund?

– Vår värdegrund är ett viktigt rättesnöre för oss, men det betyder inte att alla kommer att tycka likadant i alla sakfrågor. Man har möjlighet att uttrycka sina tankar om fotbollen, och andra frågor, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln