Väckt ur koman – av Ronaldos mål

”Läkarna trodde det var ett annat barn”

David och Ronaldo.
David och Ronaldo.

Läkarna hade mer eller mindre skickat David Pawlaczyk till kyrkogården efter tre månader i koma.

Då öppnade 14-åringen plötsligt ögonen när han fick höra Cristiano Ronaldo göra mål.

Fyra månader senare mötte hans blick Ronaldos.

Den 14 augusti förra året skulle David Pawlaczyk cykla hem från en kompis. Några minuter senare låg 14-åringen medvetslös i en ambulanshelikopter efter att ha blivit påkörd av en bil.

– Jag sprang ur från huset och min man stod redan bredvid David. En granne hade ropat. Jag kunde inte ens titta, säger Davids mamma Isabella till polska Fakt.

”Sa åt oss att skicka honom till kyrkogården”

Pojken hade fått omfattande skador och efter tre månader i koma sa läkarna åt familjen att förbereda sig på det värsta.

– Mellan raderna sa de åt oss att skicka vår son till kyrkogården.

Men föräldrarna vägrade att ge upp. David var en inbiten Real Madrid-supporter sedan tre års ålder och mamma Isabella och pappa Darius lät sonen lyssna på Reals matcher genom hörlurar när han låg i koma på sjukhuset. En dag hände plötsligt något.

David började först att röra på ögonen. Sedan händerna. När Ronaldo sedan gjorde mål öppnade David i november ögonen.

– När en av läkarna fick se David vaken trodde han att det var ett misstag. Att det var ett annat barn, säger mamman.

Fyra månader senare stirrade samma ögon in i Ronaldos. Den portugisiske superstjärnan hade läst historien om David och bett sin agent Jorge Mendes att kontakta familjen.

”Han kunde inte sluta gråta”

Ronaldo flög sedan hela den polska familjen till Madrid för att se den första kvartsfinalen i Champions League mot Dortmund på plats.

– När jag berättade för David att han skulle få flyga till Madrid och träffa Ronaldo kunde han inte sluta gråta. Han kunde inte förstå att det var sant, säger mamma Isabella.

Efter 3-0-segern träffade Ronaldo familjen i arenans innandömen. Portugisen frågade hur David mådde, gav 14-åringen en matchtröja och sprang sedan även för att hämta en av matchbollarna till pojken.

– David har bett oss ta honom till Madrid så många gånger. Du har ett stort hjärta och vi kommer aldrig att glömma det här, sa Isabella till Ronaldo.

David behöver dock inte vänta särskilt länge på nästa besök. Ronaldo blev så berörd av 14-åringens berättelse att han på stående fot även bjöd in familjen till en eventuell semifinal senare i vår.

Se tv-bilder från Davids besök i Madrid (Obs: Extern länk)

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN