Fotbolls-VM

Blågult bygger laganda inför VM i ”Mästarnas Mästare”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

BÅSTAD. För två år sedan satte landslaget ihop grillar för att bygga lagandan.

Under onsdagen grillade de varandra i stället – i tävlingar inspirerade av Mästarnas Mästare.

– Det har varit snack, tjafs, hets – allt som det ska vara – och kul, säger team manager Stefan Pettersson.

Efter två dagar med träningar och VM-förberedelser i högsommarvärmen på Örebäcksvallen i Båstad fick spelarna träningsfritt under onsdagen.

I stället var det team building som stod på programmet. Spelarna själva kände inte till aktiviteten förrän nyligen.

Vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen samlades hela landslagstruppen på baksidan av Hotell Skansen i Båstad, nere vid stranden, där det hade spärrats av och riggats upp för tävlingar inspirerade från Mästarnas Mästare.

Det hela spelades även in av SVT för att användas i införprogrammen under VM i Ryssland.

Övriga media fick vara med under första timmen av tävlingarna.

– Spelarna kommer få göra övningar och lekar som bygger på samarbete, kommunikation och strategi, sa landslagets fotbollspsykologiske rådgivare, Daniel Ekvall. Det har bestämts i samråd med ett par spelare, Andreas Granqvist och Sebastian Larsson bland annat.

Truppens 23 spelare delades in i fyra lag. Ett lag i orangea t-shirts leddes av Andreas Granqvist, lag blå med Sebastian Larsson, lag grönt med Mikael Lustig och lag gul med bland annat Albin Ekdal. Lagen fick ta instruktioner i hur tävlingarna skulle genomföras av programledaren Micke Leijnegard.

För två år sedan när Janne Andersson var helt ny som förbundskapten för fotbollslandslaget avstod Blågult från en första träningsmatch i september 2016 inför VM-kvalpremiären mot Holland.

Satte ihop grillar

Landslaget ägnade sig då åt träningar i stället – och en team building-aktivitet i Stockholms skärgård där spelarna, med blandade resultat, fick i uppgift att sätta ihop grillar för att fixa maten under dagen.

Onsdagens första tävlingsaktivitet i Båstad handlade om att utse två i vardera lag som kastade en boll i glasburk där lagen själva fick avgöra avståndet, och poäng man då skulle få vid träff. 

När ett lag genomförde tävlingen stod de övriga tre lagen ett 30-tal meter bort i skuggan, såg på och psykade sina motståndare högljutt. Förbundskapten Janne Andersson följde också varje lags prestationer från nära håll.

Tävlingsmoment två blev bågskytte eftersom utrustning i paintball strejkade.

Andreas Granqvist provar hade lite strul med paintball-geväret.
Allt leddes av SVT-profilen Micke Leijnegard.

”Are you not entertained?!”

Största jublet kom från Oscar Hiljemark när Genoaproffset satte en pil i bullseye, mitt i prick. Mittfältaren jublade rejält och replikerade till de hånande motståndarlagen en bit bort med en referens från filmen Gladiator:

– Are you not entertained?!

Tävlingarna avslutades senare under eftermiddagen med tävlingar i vattnet och på stranden i centrala Båstad inför vanliga badgäster (dock utan att media fick närvara).

Det är sannolikt inte många VM-klara landslag som ostört på kan genomföra en längre aktivitet på motsvarande sätt som Blågult gjorde – mitt bland en delvis förvånad allmänhet.

– De som var en del människor där på stranden som kunde se, men det var inte jättemycket folk. Det gick bra, säger nye team managern Stefan Pettersson som jobbar parallellt i rollen med avgående Lars Richt.

Stefan Pettersson sammanfattade dagen:

– Det har varit bra. Det kommer nog bli mycket snack under kvällen – som det har varit under hela dagen. Spelarna tyckte det var kul och roligt att Micke Leijnegard var med och ledde det.

Några skador?

– Nej, det var varmt bara, men det ska vi inte klaga på. 

Hur många tävlingsmoment blev det?

– Fyra. Folk som har sett Mästarnas Mästare tidigare kommer nog känna igen sig när de ser det i tv, säger Stefan Pettersson.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska folket: ”Granen” ska vara lagkapten

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM

Mästarnas mästare

Albin Ekdal

Janne Andersson

Sebastian Larsson

Andreas Granqvist