Ljungberg slutar

FOTBOLL

”Beslutet har vuxit fram”

1 av 29 | Foto: Fem år gammal flyttade familjen Ljungberg till Halmstad där Fredrik krävde att få spela med HBK. Här, som nummer två från vänster i mittenraden, på ett skolfoto från klass 8E på Örjansskolan.

Han hade konkreta anbud från klubbar i England, Australien, Kina och USA.

Nu har Fredrik Ljungberg gjort sitt val.

Han slutar med fotbollen.

– Beslutet har vuxit fram, säger 35-åringen i en stor intervju med Sportbladet.

Julafton 2011. På Nagai Stadium har 8 252 personer samlats för att se hemmalaget Cerezo Osaka möta Shimizu S-Pulse i kvartsfinalen i Kejsarens Cup.

Många japaner är nyfikna på nummer 21 i motståndarlaget och det är inte svårt att förstå varför. Mittfältaren har en meritlista som ingen av de andra spelarna på planen är i närheten av, men redan efter 19 minuters spel haltar han av planen.

Han har skadat ljumsken, tvingas byta med Shinji Ono och följer resten av matchen från sidlinjen. Det blir förlust, 7-8 efter straffar.

Det var inte så Fredrik Ljungberg ville avsluta fotbollskarriären, men det var just vad han gjorde. Tillbaka i Europa var han inställd på spel i Premier Leauge, men på grund av pappersstrul hamnade han i karantän i sex månader.

”För tio dagar sedan...”

Det var under den ofrivilliga vilan beslutet att sluta växte fram.

– För tio dagar sedan sa jag till mina agenter att det är ”finito”. De ville att jag skulle fundera en vecka till, men jag har haft tid att reflektera och fundera. Jag älskar sporten men motivationen är inte på topp. Beslutet känns rätt.

Du har inte saknat anbud?

– Nej, det har varit ganska många erbjudanden att ta ställning till i sommar. Konkret är det tre från Premier League, några i USA, från Kina och Australien, säger han när Sportbladet träffar honom i Stockholm.

Han har flugit hit från London, där han ska bo och jobba i framtiden. Han är redan involverad i ett fastighetsbolag.

– Jag kommer att vara lika aktiv som alla andra. En annan delägare har jobbat med det här i 20 år och ser en vinst i att ha med mig. Jag ska ta rygg på honom och lära mig så mycket jag kan, säger Fredrik Ljungberg.

”Gett mig sjukt mycket”

Mittfältaren slog igenom i Halmstad och har varit proffs sedan 1998, då han skrev på för Arsenal.

Vilket är ditt största ögonblick i karriären?

– Fotbollen har gett mig så sjukt mycket, men det jag kan ta upp är den speciella känsla som fanns i Arsenal. Alla spelare i laget var topp tre i världen på sina positioner, men alla var trevliga. Ja, vi var ett gäng som hade sjukt trevligt. Det fanns ingen prestige och när vi vann ligan och cuperna skulle alla vara med på bilderna. Vi var som en familj. När vi vann något och man kände den gemenskapen... Ja, den känslan kommer jag nog aldrig att få uppleva igen.

Vilket är ditt starkaste minne från landslaget?

– Det är faktiskt ett negativt minne. I Portugal var vi bra, det bästa lag vi har haft under mina år i landslaget. Vi var bättre än Holland i kvartsfinalen, hade flera chanser på slutet och hade kunnat avgöra, men förlorade på straffar. Det är mitt starkaste och samtidigt tyngsta minne.

Hur vill du bli ihågkommen, nu när du slutar?

– Att jag alltid har försökt vara ödmjuk och alltid gett allt för lagen jag har spelat för, säger Fredrik Ljungberg.