’Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv’

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Här sliter Fredrik Stenman av hälsenan – blir borta i ett halvår

1 av 4
CHOCKEN Fredrik Stenman, som gör sin sjunde match för Club Brügge, har bollen ute på vänsterkanten. Han avancerar med bollen, när han plötsligt hör ”ett pistolskott”. Sekunden senare faller han till marken och inser snart att hälsenan har gått av.

Först ett pistolskott – ­sedan smärtfri tystnad.

Det tog tio sekunder nere i gräset för Fredrik Stenman att förstå vad som hänt: hälsenan är av, säsongen är över, ­EM-drömmen är död.

– Jag har aldrig mått så här dåligt i hela mitt liv. Jag har aldrig gråtit så mycket ihop med andra människor, säger han från sjukhussängen.

SKADAD IGEN I oktober opererade Fredrik Stenman bort brosk i höften. Stenman trodde då att det skulle bli hans enda operation i karriären. Så blev det tyvärr inte...

När Sportbladet når Fredrik Stenman ligger han i en sjukhussäng i belgiska Brugge. Morfinet bedövar kroppen, men högerbenet känns underligt.

– Foten har domnat bort. Hälsenan har tagit ett skutt uppåt mot vaden. Trycker du där finns ingen sena, det är ett hålrum mot knölen, säger han.

”Som ett pistolskott”

Ett par timmar tidigare klev vänsterbacken ut på Jan Breydelstadion för sin sjunde ligamatch med Club Brügge. Laget ledde med 2–0 när han fick en boll ute på vänsterkanten.

Sedan föll han. Föll in i tystnad och rädsla.

– Minnet är glasklart. När jag sätter ner högern smäller det till som ett pistolskott, fast jag antar att bara jag hör det.

Kom smärtan direkt?

– Nej. Det tog tio sekunder, sedan började jag gråta, men smärtan kom inte. Den börjar komma nu när jag ligger på sjukhuset och ska gipsas. Jag kände direkt att senan var av men ingen smärta, för adrenalinet tog över.

Vid lunchtid i dag opereras Fredrik Stenman. Den avslitna hälsenan kräver ett halvår för att läka och 28-åringen beskriver hur han har gråtit på ett sätt han aldrig gjort förut. Mitt bland folk, utan återhållsamhet.

’Varför jag? Varför nu?’

– Med min historik i klubben, att jag precis har kommit tillbaka efter en skada, var min reaktion bara att ge upp. Varför händer det mig? Jag har haft nog otur det senaste halvåret, säger han.

Din karriärs första operation var i oktober, då du skalade bort brosk i höften. Hur kan den andra komma så nära inpå?

– Samma sak går igenom min hjärna. Varför jag? Varför nu? Vad har jag gjort? Jag kanske låter helt jävla naiv, men jag trodde förra operationen var den enda jag skulle göra i min karriär, men nu kom det här.

Hur ser du på framtiden?

– Det ska ta mellan fem och sju månader beroende på hur noggrann man är. Jag kommer vara jävligt noggrann. Den som ligger här är inte jag, jag ska inte avsluta karriären här, jag ska komma tillbaka starkare än någonsin.

Du slogs för en EM-plats. Går det att tänka på landslag nu?

– Nej. Men jag ska göra allt i min makt för att få spela på de stora arenorna igen.