”Paniken spred sig likt cancer i kroppen”

avNemrud Kurt

FOTBOLL

Haddad släpper gripande bok

Kriminalitet, droger – och en liten pojke som räddade livet på pappa Andreas.

Fotbollsstjärnan Andreas Haddad berättar om sin speciella karriär i självbiografin ”Helvetet – tur och retur”, som släpps vid månadsskiftet.

– Idrotten räddar liv, säger han till Sportbladet.

Framsidan på Andreas Haddas bok.

Andreas Haddad tog Sverige med storm i början av säsongen 2005. Det var då han sänkte IFK Göteborg med sina två mål i Assyriska-tröjan och målades upp som en framtida storspelare.

Karriären gick dock inte som den skulle. I stället för  att bli proffs i de stora ligorna har Haddad dragits med så mycket skador att han tvingats genomgå femton operationer innan han fick veta att han var fotbollsinvalid.

Nu väljer han att berätta sin historia i självbiografin ”Helvetet – tur och retur”, som släpps vid månadsskiftet och som förväntas uppröra, beröra och förföra.

"Där lagens män inte ser eller hör"

32-åringen är uppvuxen i en förort i Solna, där hans barndom präglades av känslan av att ha blivit övergiven av sin far. Fotbollen blev, som för många, en flykt och fristad.

Ändå är det gripande att läsa om någonting annat, nämligen det utdrag ur boken som handlar om Haddads jakt på ekonomisk trygghet i den mörka världen full av kriminalitet och droger.

”Paniken spred sig i kroppen likt cancer och jag skakade. Men jag höll det inom mig, precis som jag alltid gjort. Ville inte visa eller oroa min fru. Så jag log. Men inombords visste jag att jag var tvungen att göra någonting. Nu. Jag behövde få fram pengar jävligt snabbt. Visste också hur, men det var en väg man inte gärna vill gå, en väg man bara tar om man verkligen måste. En väg fylld av mörker och ilska. Där lagens män inte ser eller hör. Där de inte hör ens mörka viskande.”

Haft Lapidus som bollplank

Sportbladet ringde upp Haddad för att höra om såväl ljuset som mörkret i hans liv.

– Idrotten räddar liv, och det är det budskapet jag vill få fram. Jag har haft Jens Lapidus som bollplank och skrivit boken tillsammans med Max Bergander och vill passa på att tacka båda.

Boken, menar Haddad, kommer att ta med oss på djupet i vad som egentligen hänt. Vändpunkten är sonen Gillions födelse, som gav pappa Andreas viljan att aldrig ge upp och som i sin tur ledde till en mirakulös återkomst.

– Det är en ärlig och naken skildring av hur jag tappade hoppet om livet, men hur allt vände med hjälp av kärleken till min son. Så påbörjades resan tillbaka till det liv jag så desperat ville ha, säger han.

Haddad har precis lämnat Hammarby och har genom åren representerat norska Lilleström, danska Vejle, omanska Al-Oruba samt en handfull svenska klubbar: Assyriska, Brommapojkarna, AIK och Örebro.

Andreas Haddad deltar i Nyhetsmorgon den 1 december.