Stjärnan slutar – och kritiserar Sundhage

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Liverpoolstjärnan lägger av – bara 24 år gammal

Foto: BILDBYRÅN
Louise Fors i svenska U23-landslaget 2011.

Hon gjorde sin bästa säsong i karriären och sköt Liverpool till titeln i höstas.

Men nu slutar Louise Schillgard (tidigare Fors) bara 24 år gammal – och skickar samtidigt en hård känga till förbundskapten Pia Sundhage.

– I Sverige får man inte ha en viss karaktär, de är karaktärsrädda, säger förre landslagsspelaren.

I Liverpool-tröjan.

Louise Schillgard, då Louise Fors, gjorde allsvensk debut med Hammarby redan som 14 åring. Efter fem år i allsvenskan lämnade mittfältaren för RCD Espanyol i spanska högstaligan. Sedan dess har hon spelat i Linköping, Western Sydney Wanderers och nu senast i Liverpool.

Efter en succésäsong sköt hon ligatiteln till klubben i höstas. Men nu slutar den förre landslagsspelaren – bara 24 år gammal.

– Jag hade inte samma passion när jag kom hem som där borta och jag är inte samma spelare om jag inte har passion. Jag har spelat på den här nivån i tio år och hunnit med saker som man normalt sett gjort vid 30, säger Schillgard.

”Lättare om man var lagd åt andra hållet”

Mittfältaren lånades ut från Liverpool till Älta och tanken var att hon skulle återvända till England.

Men så blir det alltså inte.

– Det finns andra saker i livet. Jag har gift mig och haft mycket med bröllopet. Sedan börjar folk gå bort i familjen. Min mormor är sjuk och det känns väldigt jobbigt att vara borta från henne. Min morfar gick bort förra året och jag har missat hans sju sista år.

– Just nu prioriterar jag mitt privatliv. Jag har ingen lust att ha distansförhållande med min man. Vi har haft distans i två år och eftersom jag inte har någon flickvän som kan följa med och spela i samma lag, ofta är det så man gör i damfotboll, blir det svårt. Det hade varit lättare om man var lagd åt andra hållet, säger Schillgard skämtsamt.

Schillgard har gjort 21 landskamper och säger själv att hon gjorde sin bästa säsong i karriären i Liverpool. Trots det var hon aldrig aktuell för landslaget till hemma-EM förra sommaren.

Något hon ger förbundskapten Pia Sundhage kritik för. 

– Jag vet att vad jag än gör kommer jag aldrig att komma med. Hon har sina spelare. Jag är tusen gånger bättre nu än vad jag var när jag var med och jag vet att jag inte är sämre än någon annan, men hon väljer sina spelare.

Schillgard fortsätter:

– Hon har inte ens varit och kolla på mig, inte hälsat. Hon har varit nere och kollat på Sofia (Jacobsson) och inte kollat på mig, för mig är det bara... äh, det är lika bra att jag inte säger något. Jag blir inte lyckligare av att spela i landslaget och det är inget jag är ledsen över.

”Tål inte den atmosfären”

Att Schillgard alltid gått sin egen väg och inte haft problem med att säga vad hon tycker tror hon dock spelar in.

– I Sverige får man inte ha en viss karaktär, de är karaktärsrädda. Men i England gör de ett lag av karaktärer. Sverige måste bli bättre på att ta hans om sina karaktärer, det är de som är avgörande. De som kanske vågar säga som de tycker i stället för att hålla med, men vara tyst och gå och snacka på sidan. Det är sån atmosfär jag inte tål, tyvärr.

Så att du petats från landslaget spelar inte in i beslutet att sluta?

– Gud nej. Har man bara passion för att vara med i landslaget blir det jobbigt. Du måste spela för dig själv. Jag tog bort landslaget ur bilden och gjorde min bästa säsong.

Schillgard säger att hon trivts bäst som fotbollsspelare utomlands, att hon fått ur mer av sitt spel utanför Sverige. Men hon stänger inte dörren helt för en comeback på fotbollsplanen och i allsvenskan.

– Får jag ett bra kontrakt kanske jag överväger det, men jag måste trivas där jag där och tycka det är kul. Det har varit kul i tio år, framför allt utomlands. Jag är 24 år och var ingen dålig spelare när jag slutade, men just nu prioriterar jag annat.

Först ska hon ha semester. Sedan får tiden utvisa vad som väntar i framtiden för Schillgard.

– Jag har min egen fotbollsakademi där jag tränar unga tjejer individuellt och försöker inspirera dem att tro på sig själva. Som damfotbollsspelare kan du inte spela hela ditt liv, du måste tänka på framtiden. Ska du bli något efter så kanske du måste börja nu. Just nu känns det bara skönt att ha en lång semester för första gången i livet, sedan får vi se.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM