Stjärnornas upprop

FOTBOLL

Målvaktshjälten Caroline Jönsson leder den gemensamma kampen

VILA REAL DE SANTO ANTÓNIO. Målvaktshjälten Caroline Jönsson leder den gemensamma kampen

För första gången någonsin förenar sig världens damfotbollsspelare för en gemensam kamp.

Den leds av en svensk målvaktshjälte.

– Caroline Jönsson gör ett otroligt jobb för hela damfotbollen, säger Therese Sjögran.

Sverige vann mot Kina med 3–0 och möter i morgon Tyskland i en match om tredjeplatsen i Algarve cup. Parallellt med turneringen försiggår en annan sorts kamp härnere i södra Portugal.

Den för länderna till­sammans.

I december bildade spelarfacket Fifpro en damkommitté. För första gången skulle världens alla damspelare gå samman för att ha en gemensam röst mot de olika förbunden. Före­ningen hade i mer än ett halvår försökt få den förra stormålvakten Caroline Jönsson som ordförande.

Vill höja lägstanivån

Hon tackade till sist ja och åker därför runt mellan landslagen i Algarve för att informera att Fifpro numera hjälper damspelare. Men mest av allt vill hon sätta ihop en lista på vad stjärnorna vill förändra med sin sport. Vilka orättvisor ska de kämpa emot?

En viktig punkt är att kvinnor ska släppas fram bredvid männen i världens spelarföreningar. En annan är att höja lägstanivån för spelare som får dåligt betalt och saknar läkarhjälp och försäkringar.

Efter att pratat med svenska, brasilianska, amerikanska och tyska spelare kom två andra frågor upp: Varför får männen rösta fram en drömelva med årets bästa spelare men inte vi? Och varför finns vi inte med på tv-spelen?

– Många spelare vill ha Fifpro XI (drömelvan, där bland annat Zlatan Ibrahimovic ingick 2013, som årligen röstas fram av spelarna) på damsidan. Lika många vill kunna spela Fifa med tjejer. Det frågar barn om också. Tillsammans borde det gå att få till inom en hyfsat snar framtid. Innan ett och ett halvt år, hoppas jag, säger Caroline Jönsson.

Hur får ni in damspelare i kommersiella tv-spelen?

– Vi äger rättigheterna på herrsidan, så vi har våra kanaler.

Sundhage: ”Häftigt”

Therese Sjögran tror att den nystartade spelarföreningen kommer att innebära drastiska förändringar för sporten.

– Skulle vi ha haft Fifpro när VM bestämdes skulle det aldrig ha blivit på konstgräs. Men alla fick ta kampen på var sitt håll och det funkade inte, säger mittfältaren.

Varför är det viktigt att få finnas på tv-spelen också?

– Gillar man att spela playstation borde man kunna ha spel med både killar och tjejer. Jag spelar själv och det vore skitkul att få vara sig själv.

Hinner ni få igenom kravet innan du lägger av?

– Hoppas…

Pia Sundhage prisar också Jönssons kamp för damfotbollens rättigheter.

– Jag tycker att det är häftigt och härligt att en före detta spelare kliver in och bjuder tillbaka med sitt engagemang, säger förbundskaptenen.

Varför är det en viktig fråga att införa en världselva för damer?

– Om en sak är bra för herrfotbollen borde man göra samma sak med damfotbollen. Det finns ingenting negativt med det. Så det vore alldeles utmärkt.

Kravlistan – 5 punkter

1 Höj professionalismen!

I många ligor kan inte spelare leva på sin sport, vilket får konsekvenser när det kommer till övergångar, försäkringar och medicinska frågor. En större rättvisa krävs.

2 Flytta landskamper!

I fjol krockade Martas matcher för Rosengård med landskamper i Sydamerika eftersom det internationella spelschemat inte var synkat med alla parter. Det måste fungera bättre.

3 Forska om damfotboll!

I dag är närapå all fotbollsforskning gjord utifrån manskroppen. En mer jämlik forskning behövs.

4 Rösta fram en världselva!

Mer än 20 000 spelare röstar årligen fram sin världselva, Fifpro World XI, som prisas på Fifas årliga gala. Men bara på herrsidan. Det är dags att låta spelare rösta om den bästa damelvan också.

5 Ta in damspelare på Fifa!

Tv-spelsserien Fifa har funnits sedan 1993. Ändå går det inte att spela med damlag, bara med herrlag. Det internationella förbundet kan ställa krav på tv-spelstillverkare som EA Sports att inkludera fler förebilder för spelarna.

ARTIKELN HANDLAR OM