”Den stora anledningen är för att tjäna pengar”

Publicerad 2014-07-15

Jonas Olsson och Pontus Wernbloom om proffslivet

Jonas Olsson.

Politik, pengar och en viss portugis.

Landslagets Pontus Wernbloom och Jonas Olsson kommer till tals i Svenska Fotbollförbundets podcast ”Heja Sverige” - och är frispråkiga:

– Den stora anledningen till att jag är utomlands är för att tjäna pengar, säger Olsson.

Ska man tro Jonas Olsson och Pontus Wernbloom är fotbollsspelare åtminstone inga oduglingar som sitter hemma och spelar tv-spel mellan matcherna. Och så fort en fotbollsspelare uttalar sig om politik...

– Det blir lite ”åh, han är fotbollsspelaren som bryr sig! De bryr sig vanligen inte om samhällsfrågor, men nu gör de det!”. I alla andra sammanhang är det fel att generalisera, men med fotbollsspelare är det tydligen okej.

Det är Olsson som tar upp tråden i Svenska Fotbollförbundets podcast ”Heja Sverige”, där han och landslagskamraten Wernbloom diskuterar med programledaren Soran Ismail. Wernbloom spinner sedan vidare på Olssons resonemang:

– Media vill ju ha mig till riksdagen ibland vid intervjuer, känns det som, men så intresserad är jag inte att jag kan uttala mig om allt. Jag uttalar mig om det jag tycker. Jag är emot SD, de avskyr jag ju.

"Man ska inte ljuga..."

Olsson spelar i West Bromwich och bor alltså i England, något som hans familj fått acceptera.

– Min tjej har ställt karriären åt sidan och anpassat sitt liv efter mitt yrke. Har jag sedan en bra eller sämre säsong och flyttar så måste hon också göra det. Det är tufft.

Varken han eller CSKA-mittfältaren Wernbloom gör dock någon hemlighet av lönecheckens avgörande roll vid val av klubb.

– Så bra som jag trivdes i Blåvitt skulle jag aldrig flytta utomlands om det inte vore för pengarna. Det tänker jag aldrig sticka under stolen med.

Olsson fyller i:

– Inte för att det är som folk tror - att en bra lön automatiskt innebär att man trivs med tillvaron - men man ska inte ljuga. Den stora anledningen till att jag är utomlands är för att tjäna pengar. Sen tror jag att ju äldre du blir, desto viktigare blir andra faktorer - såsom att du och familjen trivs i staden.

"Han är klenast"

Wernbloom, 28, har ofta fått höra att han är en fysisk spelare på gränsen till ful. Hans försvarstal?

– Jag har - förutom kanske i Blåvitt - alltid spelat i spelförande lag och där jobbar ju de offensiva spelarna inte hem så mycket, så då får jag ta de taktiska frisparkarna. Det blir många gula kort, men journalisterna där hemma sitter framför livescore utan att ha en jävla aning om vad som egentligen hänt. Och jag tror att jag bara dragit på mig fem röda kort i karriären.

Den gången Wernbloom gick in hårt i Ronaldo, då? Blev portugisen sur?

– Nej, jag tror det var mer ”vem fan är du?”. Det har han ju rätt i också, i och för sig.

Och apropå fysik - vem är starkast i landslaget?

– Zlatan, utan tvekan. Han är ett monster. Inget fett alls.

Klenast?

– Erkan - inte en muskel på kroppen, säger Wernbloom och skrattar.

Lyssna på podcasten här! (OBS: Extern länk)