Svensson: Inte fullständig katastrof när Zlatan slutar

FOTBOLL

BORÅS. Sveriges meste landslagsspelare förstår inte oron för att Zlatan Ibrahimovic ska sluta i landslaget.

– Folk säger att det är en fullständig katastrof, men det tycker jag inte att det är, säger Anders Svensson.

Det var i en intervju med Expressen som Anders Svensson sa att han trodde att Sverige skulle bli bättre den dagen Zlatan Ibrahimovic slutar i landslaget.

Efter Elfsborgs seger mot Falkenberg utvecklar han resonemanget för Sportbladet.

– Det råder ingen tvekan om att Zlatan är den bäste spelaren vi har, den bäste spelaren vi någonsin har haft. Men det kan också bli problem för övriga laget när du har en spelare som är så mycket bättre än de andra.

”Inte speciellt orolig”

Men att Sverige skulle bli bättre utan honom…?

– Det är inte så att jag har sagt att det kommer att bli bättre utan Zlatan, men det kan bli det. Jag är inte så orolig som många andra. Det har ju varit som att han inte får sluta spela, att vi måste klona honom så att han kan spela tills han är 100 år. Det kommer han ju inte att göra.

Ibrahimovics kontrakt med PSG går ut efter nästa säsong, och han har mer än en gång hintat om att landslagskarriären är över efter EM-slutspelet 2016.

– Jag är inte speciellt orolig. Många spelare litar så mycket på att han ska göra det att de inte tar eget ansvar. Det blir väldigt mycket fokus och ansvar på honom, men till slut måste någon annan också göra det. Och då kanske de höjer sig. Det är ju inte så att jag vill att han ska sluta direkt. Han är fortfarande outstanding. Men jag är inte så orolig, som många andra är, att det ska bli katastrof när han slutar. Man ser ju det ibland, speciellt med såna spelare som inte varit med så mycket. De letar direkt efter Zlatan, och det är likadant med Messi och Ronaldo i deras landslag. Det är tre spelare som är så mycket bättre än alla andra, som få landslag har. Men det kan bli en börda också, att medspelarna hela tiden letar efter stjärnan. Man man kan inte lämna över allt ansvar till Zlatan heller. Ibland får han sån extrem bevakning, och det är bra. Det kan öppna upp för någon annan, men då måste vi utnyttja det och ta egna initiativ.

”Det är en tuff start”

Svensson avslutade landslagskarriären efter playoff-spelet mot Portugal förra hösten, men medger att även han litade för mycket på PSG-stjärnan.

– Ja, jag tittade extra efter honom, man vet ju vad han kan göra. Så det är klart att man kollar efter honom en extra gång. Han gör ju de avgörande grejorna, men det kan ju bli för mycket också.

Men borde inte Sveriges landslag kunna göra det bättre redan nu, medan Ibrahimovic fortfarande spelar?

– Absolut, absolut. Men vi förlitar oss så mycket på honom, han har ju avgjort många matcher också. När han får sån extrem bevakning så kommer det att öppna sig någon annanstans, och det kan vi nog bli bättre på att utnyttja. Det är spelarnas ansvar, att vi tar för oss mer. Zlatan kan ju inte vinna ett kval på egen hand.

Hur tror du att det slutar i EM-kvalet?

– Det är en tuff start med Österrike och Ryssland men jag är övertygad om att vi kommer att vara med och utmana om att vinna gruppen.

Och Zlatans roll?

– Jag vill egentligen se Zlatan längst upp, men i en mer fri roll. Men då måste Sverige ha fart också, exempelvis på kanterna.Det är kul att Nabil Bahoui och Emil Forsberg kom med nu, det är två fartspelare.