”Smyger in pyro i underkläderna”

FOTBOLL

Dagen efter skandalen - ryska ligabossen slår ifrån sig

1 av 2 | Foto: Ekaterina Stepanova har skrivit ett öppet brev om polisens visitering. Bilden är taget vid ett annat tillfälle och arenan har ingenting med händelsen att göra.

Under visiteringen inför matchen i ryska Premier League tvingades kvinnliga supportrar klä av sig trosorna.

Dagen efter att skandalen avslöjats kommer ligabossen Sergey Cheban med sitt försvarstal.

– Det finns tillfällen där kvinnor smyger i pyroteknik i underkläderna, säger han.

Foto: Ligans VD, Sergey Cheban förklar sig till ryska ITAR-TASS

Ryska Premier League drog igång med stormötet Rubin Kazan och Spartak Moskva – och med en praktskandal.

För att komma in på arenan behövde de kvinnliga bortafansen klä av sig helt nakna för visitering. En av supportrarna, Ekaterina Stepanova, skrev ett öppet brev till ryska polisen och ryska ligan där hon beskrev händelsen.

”Som många av er redan vet hade kvinnorna problem vid visiteringen. Kvinnor tvingades att strippa, även underkläderna”, skrev Stepanova i brevet som publicerades hos ryska Sport Express.

Stepanova – som vägrade att utsätta sig för behandlingen och istället lämnade arenan – frågade en polis om varför hon skulle klä av sig och fick till svar "att hon kanske hade en bomb".

"Vi följde lagen"

Nu uttalar sig ligans VD, Sergey Cheban, om det som skett.

– Vi var i Kazan med full styrka. Det var första matchen under den nya säsongen och vi ville att allt skulle gå felfritt till. Människor måste förstå att vi följer lagen. Tyvärr har vi fått information om att några poliser gått för långt, säger han till ryska ITAR-TASS.

De poliserna har omplacerats, enligt Cheban.

– Det är mycket tråkigt att detta händer, men det finns tillfällen där kvinnor smyger in pyroteknik i underkläderna, säger han.

"Bengal i bh:n"

Diskussionerna kring kroppsvisitering har funnits även i Sverige under våren – efter att matchstarten i det allsvenska mötet mellan Malmö FF och IFK Göteborg fick skjutas upp på grund av pyroteknik.

Då smugglade Malmö-fansen in eldarna i just underkläderna.

– Två personer stoppades vid visitationen på bortainsläppet där man hittade bengaler på dom. Det var till exempel en kvinna som hade en bengal gömd i bh:n, sa polisbefälet Martin Fredman till Sportbladet då.