EM-fest på hög nivå

FOTBOLL

Alpländerna planerar för nästa fotbolls-party: ”Intresset är redan enormt”

Kalaset Tyskland är över – men partyt har bara flyttat.

Till Schweiz och Österrike.

– EM i fotboll kommer att bli precis samma fest som VM, om inte bättre, säger Pascale Voegeli.

I Tyskland finns det fortfarande invånare som kör omkring med den tyska flaggan på bilen, som en patetisk förhoppning om att hålla kvar VM-festen – även om sommaren sedan länge är förbi.

Samtidigt har Europa nu vänt blickarna söder ut och ser fram emot nästa stora party – EM i Österrike och Schweiz 7-29 juni 2008.

– Intresset är redan enormt här i Schweiz, säger organisationens presstaleskvinna Pascale Voegeli.

– Schweiz var med i EM i Portugal och lyckades gå vidare från gruppen i VM så nu ser hela landet fram emot EM på hemmaplan.

Det är nästan två år kvar till mästerskapet och ett halvår innan det går att boka de första biljetterna, men redan nu strömmar förfrågningar in till organisationen i Schweiz.

– Många ansåg att schweizarna var de bästa fansen under hela VM. När vi spelade i Dortmund var det 50 000 schweizare där och hela arenan var röd/vit. Folk har behållit entusiasmen och euforin. Och nu är förhoppningarna och förväntningarna inför EM på hemmaplan enormt stora. Det ska bli precis samma fest, om inte ännu bättre, säger Pascale Voegeli.

Men om det var en storslagen fest på jättearenor i Tyskland kommer tillställningen i Schweiz och Österrike bli betydligt mer familjär.

En besvikelse för fansen

Här finns det inga jättearenor.

Lagen som inte möter Schweiz eller Österrike kan ses av max

30 000 åskådare.

Arenorna byggs nu ut, eller byggs om till det minimikrav som Uefa har och efter EM försvinner tiotusentals läktarplatser igen.

Eftersom det bara finns totalt 1,1 miljoner biljetter till de 31 matcherna riskerar EM att bli en besvikelse för många fans. Organisatörerna är medvetna om problemet och har därför lovat 20 procent av arena biljetterna till respektive lag, istället för åtta till tolv procent som är normal. Dessutom ska priserna ligga under VM-nivå och i likhet med VM i Tyskland planerar man för storbilds-tv på flera platser.

– Laget och förbundet har redan satt sitt mål. De vill bli europamästare, det är ett mycket tufft mål, men hela landet står bakom det. Sedan är det klart att vilja vinna är en sak, det är en helt annan att sedan klara av det också, säger schweiziskan Pascale Voegeli.

– Framgångarna har gjort folket här förhoppningsfulla.

Lite ljummet i Österrike...

Men i Österrike däremot har inte stämningen nått samma höjder. I alplandet är visserligen fotbollen lika stor som skidsporten, men landslagets uteblivna framgångar har påverkat intresset negativt. Österrike kvalificerade sig varken för det senaste EM:et eller VM:et och dessutom spelat oavgjort mot Costa Rica i helgen och förlorat mot Kroatien, ett B-betonat Ungern och Kanada.

– Det är väl lite ljummet just nu. Folk är missnöjda med resultaten, säger Peter Klingenmüller, presstalesman på Österrikes fotbollsförbund.

Den nye förbundstränaren Josef Hickersberger håller på och bygger upp ett nytt lag, där bara en spelare är över 30 år och flera killar är mellan 18 och 23 år och har bara spelat någon landskamp. Laget kommer att vara det yngsta under EM, men målet är högt.

De ska ta sig vidare till en kvartsfinal.

Dessutom har österrikarna bett den tyske förre förbundskaptenen Jürgen Klinsmann om hjälp för att vara så bra förberedda som möjligt till mästerskapet.

– För tillfället är intresset högre för ligan än för landslaget eftersom reslusten är så dålig, säger Peter Klingenmüller.

Opinionen har ett och ett halvt år på sig att svänga – om EM ska bli samma fest som VM.

Viktiga svar om du tänker följa festen på plats

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM