Storlagens ödeslördag

FOTBOLL

Här är förutsättningarna i EM-kvalet – grupp för grupp

Den närmaste veckan kan bland annat Sverige bli klart för fotbolls-EM.

Samtidigt väntar ödesmatcher för flera av toppnationerna, bland dem VM-finalisterna Italien och Frankrike.

Förutom värdnationerna Schweiz och Österrike finns det 14 kvalplatser till fotbolls-EM 2008.

Alla ettor och tvåor i de sju grupperna går till slutspelet.

Här är förutsättningarna i de olika grupperna:

Grupp A:

Finland med Roy Hodgson som förbundskapten har överraskat så här långt. Laget är tvåa i gruppen, men gruppen innehåller åtta lag och flera nervslitande matcher återstår. På lördagen väntar Belgien borta – ett Belgien som inte är med i kvalstriden.

Gruppettan Polen är mycket nära avancemang om det blir seger hemma mot svaga Kazakstan. Finland är två poäng bakom Polen, men bakom jagar Portugal och Serbien, två respektive tre poäng efter och med en match mindre spelad. Portugal har bottenlaget Azerbajdzjan borta, medan Serbien bör besegra Armenien borta.

Grupp B:

En grupp som troligen inte avgörs förrän i sista omgången. Skottland är i ledning, två poäng före Italien och en före Frankrike, som båda spelar med kniven på strupen. Även Ukraina, med en match mindre spelad, har kvar en teoretisk chans till avancemang.

Skottarna har det tuffaste programmet av de tre topplagen. På lördagen väntar Ukraina på hemmaplan, därefter Georgien på onsdag och Italien i november.

Världsmästaren Italien tar på lördagen emot bottenlaget Georgien, medan Frankrike spelar på bortaplan mot gruppjumbon Färöarna.

Grupp C:

Norge är spelledigt och kan få se sig akterseglat med tre poäng på lördagen. Ettan Grekland har nästan avsågade Bosnien-Hercegovina hemma och tvåan Turkiet tar sig an jumbon Moldavien på bortaplan. Vinner båda topplagen är Norge fem poäng efter Grekland och tre efter Turkiet när alla har tre matcher kvar. Avgörandet kan komma när Norge och Turkiet möts i november.

Grupp D:

Tyskland kan på lördagen bli det första laget som kvalificerar sig till EM-slutspelet. Laget kan samtidigt hjälpa Tjeckien att bli i praktiken klart.

Tyskland har fyra matcher kvar att spela, men kan redan i sin nionde kvalmatch säkra avancemanget. Laget toppar på 22 poäng och seger mot Irland borta ökar gapet till nio poäng till just Irland, som efter lördagsmatchen bara har två matcher kvar.

Tvåan Tjeckien har liksom Irland spelat nio matcher och är spelledigt – men om tyskarna vinner i Dublin är EM-platsen i praktiken klar. Då skiljer sex poäng mellan lagen och Tjeckien har betydligt bättre målskillnad än Irland.

Grupp E:

Grupptvåan England har avgörandet i egna händer, men har kvar möten mot båda huvudkonkurrenterna, Kroatien och Ryssland. Kroaterna är i gruppledning, tre poäng före engelsmännen, och möter på lördagen Israel hemma. Seger där ger kroaterna ett mycket bra utgångsläge inför avslutningen.

England tar emot Estland på Wembley, en måstematch inför duellen mot Ryssland på onsdag. Ryssarna, två poäng bakom England, har då fördel av både hemmaplan och av en spelledig lördag. Även Israel skulle kunna blanda sig i toppstriden, eftersom laget har både Kroatien och Ryssland kvar att möta.

Grupp F:

Sverige leder gruppen och kan bli klart för EM redan mot Nordirland på onsdag, men måste först klara lördagens bortamatch mot Liechtenstein.

Utsatta Danmark är i praktiken avhängt om det blir förlust mot Spanien i Århus. Då fattas åtta poäng upp till Spanien i grupp F och minst fem till Sverige med tre matcher kvar. Den andra konkurrenten mot Sverige och Spanien, Nordirland, har en ledig lördag och kan ladda upp inför bortamatchen på Råsunda på onsdag.

Grupp G:

Rumänien och Nederländerna ligger just nu bäst till för de båda EM-platserna. Lagen ligger lika i toppen och möts i helgen i rumänska kuststaden Constanta vid Svarta havet. Båda har en match mindre spelad än trean Bulgarien, som ligger två poäng bakom och är spelledigt på lördagen. Rumänien jagar första mästerskapsplatsen sedan EM 2000, i vägen står utöver Nederländerna främst en svår bortamatch mot Bulgarien i november.

TT