Uefavalet – som en låt av bob hund

FOTBOLL

Fotbollens finanser varje vecka med Simon Bank & Frank Östergren

UEFAVAL Roten börjar ­utomjords, rymden räcker inombords. Syret ger min själ en plan, bättre än avgaser från stan. Flygplan lämnar Seattle, landar nu i Düsseldorf.

Bank & Frank tänker nynna bob hund-­låtar ­hela vägen till fredag, då ­Uefas framtid avgörs med valen till president­posten och den exekutiva kommittén i Düsseldorf.

Michel Platini använder sig av läromästare Blatters röstfiskemetodik bland småländerna, medan Lennart Johansson håller fast i sitt Champions League-bygge som en nallebjörn.

Vem som är bäst? Tja, likheterna är oändligt mycket större än skillnaderna. Fotbollsvärlden ser ut som den gör, ingen av dem lär ändra den. Tyvärr.

VÄRLDEN RUNT

ENGLAND

Graeme Souness får inte ta över Wolverhampton. Det konsortium där den före detta Liverpool-spelaren ingår i har fått nej av klubbens direktör.

Budet sägs ha varit värt 150 miljoner pund. Wolverhamptons verkställande direktör Jexz Moxey säger att budet låg ”en hel del under de från andra intressenter”. Anledningen till budgivningen är att klubbägaren Sir Jack Hayward säger sig vara villig att släppa kontrollen över klubben genom att sälja större delen av sitt ägande, om det betyder att Wolves kan få ett rejält investeringskapital.

Graeme Souness har sedan han fick sparken som manager för Newcastle arbetat för tv-kanalen Sky Sport. Men därifrån fick han också sparken, med motiveringen ”hans analyser är inte värda lönen”. Newcastles fans kunde inte sagt det bättre själva.

700 miljoner kronor till de bästa och 425 miljoner till de sämsta. Så beräknas den årliga utdelningen bli för klubbarna i Premier League när alla tv-förhandlingarna är klara för nästa säsong.

Just nu pågår slutförhandlingarna för sändningarna till länder utanför Storbritannien, som beräknas dra in 8,9 miljarder kronor. Avtalet för visningar i England är sedan tidigare klart, till ett pris av 2,4 miljarder kronor.

Premier Leagues verkställande direktör Richard Scudamore säger till tidningen Daily Telegraph att ”avtalet tar oss verkligen till en annan nivå”.

En lika klockren replik har inte uttalas sedan Stanley ställde den ledande frågan ”Dr Livingstone förmodar jag”.

TOGO

Idrott och politik hör visst ihop. Veckans inslag i XL-börsen på det temat kommer från det västafrikanska landet Togo. Där har sportministern Richard sagt nej till att fransmannen Patrice Neveu blir ny förbundskapten. Någon motivering ges inte, men det faktum att fransmannen anställdes av Rock Gnassingbe, son till en tidigare premiärminister, kan vara en del av förklaringen.

Togos nationella valspråk är föresten ”Arbete, frihet, fäderneslandet”.

TYSKLAND

Tv-rättigheterna för Bundesliga-säsongen 2009-2010 är snart ute till försäljning. Den tidiga försäljningen beror på att ligaföreningen vill tv-förhandla utan konkurrens från det tyska förbundets förhandlingar gällande landslaget och cupen. En strategi som ligaföreningen hoppas ska ge mer pengar än om förhandlingarna samordnas.

Det nuvarande Bundesliga-kontraktet är värt 400 miljoner kronor per år, medan förbundets femåriga avtal totalt ger 350 miljoner.

UEFA

Mer makt och pengar vill klubbarna i EPFL, European Professional Football Leagues, ha av Uefa. EPFL består av representanter för 15 olika ligor, däribland Premier League, serie A och La Liga.

Motivet bakom kraven är att EPFL anser sig diskriminerade av Uefa i förhållande till de nationella fotbollsförbunden.

Enligt Emanuel Madeiros, talesman för EPFL, står ligorna för 88 procent av den europeiska fotbollens inkomster.

– Det är bara demokratiskt om vi får tillbaka en större del och att vi också får inflytande över besluten som Uefa tar. Vi kommer inte att nöja oss förrän vi är jämställda med förbunden och får en egen medlemsplats i Uefa, säger Emanuel ­Madeiros till Reuters.

EPFL kräver bland annat att få inflytande över hur pengarna från Champions League och Uefacupen fördelas.

– Det är fel att bara nationsförbunden ska bestämma när det är klubbarna som drar in pengar.

Simon Bank, Frank Östergren