Fem plus – Blågult

FOTBOLL

Drömboendet kostar 170 000 – per dygn

1 av 5 | Foto: FAVORIT I REPRIS Sportbladets reporter Robert Laul testar hotellsängarna som landslaget ska sova i under EM 2008. Sängarna fick inte mer än tre plus, men hotellet får totalt fem plus.

LUGANO. Här är Sveriges drömboende under fotbolls-EM.

Sportbladet har som första svenska medieföretag besökt hotell Villa Sassa i Lugano.

– Sverige ville bo i Lugano för ljuset, de skarpa färgerna och den blåa himlen, säger hotelldirektören Silvana Redemagni.

Direkt efter gårdagens EM-lottning i schweiziska Luzern fixade Sportbladets utsända en hyrbil och körde 185 km till Lugano, en stad med 130 000 invånare mycket nära den italienska gränsen.

Vi bokade rum på Villa Sassa där landslaget kommer att bo från 4 juni och förhoppningsvis stanna månaden ut.

Ordet ”drömboende” har sällan känts mer rätt.

På Villa Sassa och i Lugano verkar allt finnas som landslaget behöver för en optimal uppladdning.

Enorm terrass

Svenska Fotbollförbundet betalar cirka 170 000 kronor/dygnet för att ha hela det lyxiga hotellkomplexet till sitt förfogande.

Här finns 120 rum och lägenheter, inom- och utomhuspool, gym och spa-anläggning. Och en enorm terrass med storslagen utsikt över Lago di Lugano.

När vi träffar direktören Silvana Redemagni över en superb köttbit i hotellets restaurang berättar hon varför landslagschefen Lars Richt och förbundskapten Lars Lagerbäck – som besökte hotellet i september – fastnade för just Villa Sassa:

– Vårt rödvin!

Det är bara att instämma; den venetianska Brentinon från 2002 är en smakupplevelse utöver det vanliga.

Men när spelarna anländer i juni lovar bartendern Ferruccio att inte servera alkohol.

– Och är det någon som propsar så har jag ett gevär bakom bardisken, säger Ferruccio skämtsamt.

Precis som hotellet håller personalen hög klass, och enligt Silvana är det så människorna i Lugano är.

– Vi är en kombination av det gemytliga, familjära Italien och det effektiva Schweiz.

En timme till Milano

Silvana berättar vidare att den svenska landslagsledningen huvudsakliga önskemål var stora, ljusa rum, många fönster och bra utsikt. Dessutom ligger hotellet centralt så att spelarna kan tillbringa fritiden på cafér och i affärer. Allt detta svarar Villa Sassa upp på.

Vill man ha storstadens puls är det mindre än en timme och 70 km till Milano.

– När jag kom till Lugano första gången blev jag kär i ljuset, de skarpa färgerna och den blåa himlen och det fastnade mr Richt och mr Lagerbäck också för, säger Silvana.

Hotellet ligger tio minuter från Ticino Luganos träningsanläggning och tio minuter från flygplatsen. Eftersom de svenska EM-spelorterna Innsbruck och Salzburg ligger 35 respektive 53 mil från Lugano kommer Sverige att flyga till matcherna.

Exklusivt: Sportbladet testar Villa Sassa

Rummen

Ljusa lägenheter med stora fönster. Består av vardagsrum, kök, sovrum och en lagom stor balkong. Ungefär som en tvårummare i Stockholm, möblerad med soffa, fåtölj, skrivbord, matsalsbord och tv.

Sängen

En hård, men inte för hård madrass, bra för ömma ryggar. Tunt täcke och fluffiga kuddar. Men ”dubbelsängen” består tyvärr av två enkelsängar som kan separeras.

Badrum

Här finns både badkar och dusch i marmor, världsklass. En våg hittar vi också, då kan spelarna hålla koll på vikten i värmen.

Pool

En mellanstor inomhuspool, en något större utomhuspool samt en bubbelpool. Alla är ganska grunda, så det gäller att spelarna inte dyker. I omklädningsrummet finns solarium.

Kök

Ugn, spis och diskmaskin. Kylskåpet är en minibar med öl, mineralvatten och juicer. Tallrikar och bestick saknas, å andra sidan lär spelarna knappast laga sin egen mat.

Spa

Sportbladet hade inte möjlighet att testa spa-anläggningen men här kan spelarna få massage och omeopati-behandling eller bara sitta och dricka en fruktjuice och lyssna på avslappnande musik.

Restaurang

Efter en måltid på Villa Sassas restaurang undrar vi om inte landslagskocken Mats Broström kan ta semester den här sommaren.

Personalen

Mycket trevlig och hjälpsam, har humor och värme. Zlatan och kompani kommer garanterat att få all den hjälp de vill ha.

Läget

Tio minuter med buss till träningsanläggningen, tio minuter till flygplatsen och fem minuters promenad ner till Luganos centrum. I området finns 18 golfbanor. Vacker utsikt.